Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma Filosofie van Taal en Cognitie

Studiejaar
1

Tijdens het studieprogramma van de master ‘Filosofie van Taal en Cognitie' volg je twee specialisatieseminars en twee vaardigheden vakken. Je hebt 10 EC aan ruimte voor een stage of masterseminar naar keuze. Tot slot schrijf je je masterscriptie. 

Over dit studieprogramma

Voor je aan de masteropleiding begint, dien je je programma te bespreken met de studieadviseur en goedkeuring voor je programma aan te vragen.

Totaal EC
60 EC
Verplichte cursussen
P1
P2
P3
P4
  1. P1
  2. P2

Vakomschrijvingen

Filosofie van Taal en Cognitie 1 en 2

Dit academisch jaar (2024-2025) zijn de thema's van de specialisatieseminars 'Conventies en normen' en 'implementatie van intelligentie in technologie'. 

De inhoud van deze seminars verandert jaarlijks maar steeds geïnformeerd door het centrale thema van de specialisatie.

Let op: Filosofie van Taal en Cognitie 1 volg je dus in het tweede semester, terwijl je Filosofie van Taal en Cognitie 2 volgt in het eerste semester

Publieksfilosofie en Filosofische Gereedschappen

Het masterprogramma betreft twee praktische vakken waarin studenten zich voorbereiden op een loopbaan als filosoof in een niet-academische context. In het practicum 'Publieksfilosofie' gaan studenten aan de slag met de vraag hoe de filosofische traditie onder de aandacht van een breder publiek kan worden gebracht. Het tweede practicum 'Filosofische Gereedschappen' legt vervolgens de focus op filosoferen met een breder publiek, waarbij de overdracht van filosofische vaardigheden centraal staat.

Lees meer informatie over de vakken, bijbehorende literatuur en het collegerooster in de onderwijscatalogus.

Keuzecursussen
P1
P2
P3
P4
Masterseminar naar keuze of stage
10 EC

In de vrij ruimte kun je vakken kiezen in aanvulling op je verplichte en keuzevakken. Je kunt kiezen voor een van de specialisatieseminar van de andere specialisaties van deze master, voor een andere filosofisch masterseminar of een stage.

Masterseminar naar keuze of Stage

In het programma is ruimte voor ofwel een masterseminar naar keuze ofwel een stage. Voor een stage kun je denken aan filosofisch consulentschap, Studium Generale, (wetenschaps-)journalistiek, filosoferen met kinderen op de basisschool i.s.m. de lerarenopleiding, medische ethiek, management, overheidsinstanties en wetenschappelijke bureaus van politieke partijen. Zie de pagina over stages voor filosofiestudenten voor meer informatie. Tijdens je stage leer je om als filosoof binnen een niet-filosofische setting te functioneren. Je schrijft een stageverslag en werkstuk over het resultaat, bijvoorbeeld in de vorm van een boekbespreking, review-artikel of een onderzoeksverslag.

Je schrijft je masterscriptie onder begeleiding van een van de docenten binnen je specialisatie. Je neemt daarnaast deel aan de bijeenkomsten van de scriptiewerkplaats – georganiseerd per specialisatie. Tijdens die bijeenkomsten geven studenten elkaar feedback over ideeën, vraagstukken en het proces.