Romano Graves

Portretfoto Romano Graves
Fiscaal recht is een actueel en dynamisch rechtsgebied en er zijn altijd wel nieuwe ontwikkelingen die onze deskundigheid vergen.
Naam
Romano Graves
Opleiding
Fiscaal Recht
Einddatum studie
Huidige functie
Juridisch medewerker bij de rechtbank Gelderland en docent Belastingrecht aan de Radboud Universiteit
Vooropleiding
Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit

Oud-student Romano Graves heeft de master Fiscaal Recht gevolgd. 

Hoe heb je de masterspecialisatie ervaren?

Ik heb de master Fiscaal recht als interessant en uitdagend ervaren. Aangezien de meeste docenten ook in de fiscale praktijk werken, is de leerstof actueel en praktisch toepasbaar. Daarnaast waardeer ik de toegankelijkheid: ik kon tussendoor gerust vragen stellen over de leerstof of over mijn loopbaan.

Wat vond je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie?

Fiscaal recht is per definitie een ingewikkeld rechtsgebied. Daarnaast zijn het niveau en tempo van de les hoog. Vanwege die combinatie moest ik mij extra inzetten om de studie binnen een jaar af te ronden; dat is gelukt.

Welke kennis die je hebt opgedaan tijdens je masterspecialisatie komt van pas bij je huidige functie?

Tijdens de masteropleiding heb ik geleerd om algemene fiscale leerstukken te beheersen en om verbanden te leggen tussen verschillende fiscale deelgebieden. Op de rechtbank komen die vaardigheden goed van pas als ik fiscale wet- en regelgeving tegenkom die op de universiteit niet aan de orde is geweest.
Tijdens het lesgeven maakt ik gretig gebruik van de theorie die ik tijdens de master meekreeg. Mijn masterscriptie is vaak een goed startpunt als ik opzoek ben naar extra informatie.

Wat maakt het werken binnen dit vakgebied zo interessant en belangrijk?

Aangezien fiscaal recht ontzettend ingewikkeld is, zijn fiscalisten onmisbaar om fiscale wet- en regelgeving uit te leggen aan 'gewone' burgers. Daarnaast is fiscaal recht een actueel en dynamisch rechtsgebied, waardoor fiscalisten zich nooit vervelen; er zijn altijd wel nieuwe ontwikkelingen die onze deskundigheid vergen.

Heb je een tip voor onze masterstudenten?

Een tip voor masterstudenten: doe meer dan van jou wordt verwacht. Blader door de fiscale magazines in onze bibliotheek, breng een bezoek aan de rechtbank, doe mee aan activiteiten van de fiscale studievereniging et cetera. Al dat extra's geeft handen en voeten oftewel leven aan de studie. Daardoor heb je al snel jouw diploma op zak. Daarnaast heb je dan de leukste studietijd achter de rug en ben je helemaal voorbereid op de 'grotemensenwereld'.