Masterspecialisatie Geestelijke verzorging

MasterspecialisatieGeestelijke Verzorging

Welke betekenis heeft geloof in het leven van mensen? Als geestelijk verzorger ga je in gesprek over leven en dood, over liefde en lijden, over passie en zin. Je bent er voor gelovigen, maar evengoed voor anderen met zingevingsvragen.

Direct naar

Iets voor jou?

  • De opleiding is praktisch van aard
  • De opleiding heeft een uitgebreid aanbod aan stageplaatsen
  • Je kunt Geestelijke Verzorging ook in deeltijd studeren
  • Deze opleiding staat in de top 100 van de wereld, als best scorende opleiding in het vakgebied
  • Ook als je al een andere master hebt afgerond, betaal je het lage tarief instellingscollegegeld (gelijk aan het wettelijke collegegeld)
  • Deze opleiding scoort bovengemiddeld goed ten opzichte van het landelijk gemiddelde (Bron: Keuzegids Masters 2024)
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
'... in die zin ben ik bezig met zingeving. Wat geeft jou zin om tóch die ene stap te zetten die je gisteren niet wilde zetten'
Shane Voortman
Shane Voortman Geestelijk verzorger Het verhaal van Shane
Kennismaken

Wat ga je leren?

Tijdens deze academische beroepsopleiding leer je het vak van geestelijk verzorger. Je krijgt inzicht in betekenisverlening en leert gebruik maken van religieuze grondteksten en rituelen.

Als je het vak van Geestelijk Verzorger in wilt gaan, biedt deze opleiding je tal van vaardigheden die je in staat stellen op kernmomenten in het leven met mensen in gesprek te gaan over de overtuigingen die hun in moeilijke omstandigheden motiveren.

Omdat de opleiding een specialisatie van de master Religiewetenschappen is, krijg je als afgestudeerde in beginsel geen zendingsopdracht van een kerkgenootschap.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Na je afstuderen kun je als geestelijk verzorger aan de slag. In zorginstellingen is de geestelijke verzorging een verplichte voorziening en ondanks bezuinigingen blijft er behoefte bestaan aan jonge geestelijke verzorgers die het vak op eigentijdse wijze willen vormgeven. Als afgestudeerd religiewetenschapper kun je als geestelijk verzorger gaan werken in zorginstellingen in diverse ‘settingen’, en ben je daarbinnen of daarbuiten inzetbaar voor hulpverlening, rituele verzorging en ethische advisering.

Kijk ook bij onze ervaringsverhalen voor meer voorbeelden waar (oud-)studenten stage hebben gelopen of terecht zijn gekomen.

Wat kun je ermee?

Onderzoek

Docenten van de opleiding verrichten zelf ook onderzoek dat relevant is voor de geestelijke verzorging, waaronder zingeving, contingentie, palliatieve zorg, therapeutische toepassingen, ethiek en ritualiteit. Hun onderzoek is te vinden op de pagina van hun onderzoeksgroep Empirische en praktische religiewetenschap. Je kunt als student deelnemen aan deelvragen over hun onderzoek, of samen met hen een pilot-onderzoek opzetten. Regelmatig komt het voor dat studenten een promotietraject overwegen, waarvoor ondersteuning wordt aangereikt.

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld