Rashwan Bafati

Portret Rashwan Bafati
Met name de begeleiding van ervaren geestelijk verzorgers in het vak Spirituele Counseling was echt een hoogtepunt.
Naam
Rashwan Bafati
Opleiding
Geestelijke Verzorging
Vooropleiding
Bachelor Islamitische Theologie en master Religiewetenschappen aan de Universiteit Leiden

Rashwan Bafati was student aan de Radboud Universiteit en volgde de masterspecialisatie: Geestelijke Verzorging.

Waarom koos je voor de master Geestelijke Verzorging aan de RU?

Ik heb verschillende studieprogramma’s met elkaar vergeleken, maar de meta-bezinning op het vak en de wetenschappelijke verantwoording die er bij de RU gehanteerd wordt spraken me meteen aan. Omdat ik al een master behaald had was het ook fijn dat er een laag collegegeldtarief geldt.

Heb je het studieprogramma als zwaar ervaren?

Medestudenten vonden het zwaar, ik vond het programma goed te doen. Het hangt van je verwachtingen af: ook al is het op de praktijk gericht - het is een universitaire masteropleiding! De vakken in het eerste semester heb ik als zwaarder ervaren dan de stage en scriptie in het tweede semester. Naast de colleges was ik ongeveer 3 uur per vak bezig met voorbereiding. Het mooiste vak vond ik Grondslagen Geestelijke Verzorging, omdat het je leert bezinnen op je beroep. Je kunt vervolgens verantwoorden wat je doet en je wordt je bewust van de plek die GV heeft binnen de samenleving, dat vind ik belangrijk. Ik denk dat de master Geestelijke Verzorging bij de Radboud Universiteit meer dan andere opleidingen stilstaat bij de vraag: wat verzorg je als geestelijke verzorger?

Spirituele Counseling was een heel leerzaam vak, en ook heel leuk! Je leert hier gespreksvoering in de praktijk te brengen. Ik had in mijn eerdere opleidingen nog nooit zoiets praktisch gedaan. In kleine groepen van 6 à 7 studenten gingen we aan de slag. Het onderling contact met medestudenten was, mede dankzij dit soort vakken, erg goed. Vooral de begeleiding bij Spirituele Counseling is bijzonder prettig en erg persoonlijk betrokken – er wordt gekeken naar jouw individuele kwaliteiten en aandachtspunten. De leeftijden in mijn jaar waren heel gemengd, en ook de achtergronden van de studenten erg divers.

Met name de begeleiding van ervaren geestelijk verzorgers in het vak Spirituele Counseling was echt een hoogtepunt. Hun expertise, advies en coaching maakten me enthousiast en waren erg leerzaam. Wat nog mooier zou zijn geweest, is als we ook hen in actie hadden kunnen zien. Zelf moesten we gesprekken aangaan en opnemen ter bespreking en voor feedback. Ik had graag ook een gesprek van hen willen zien – dat geeft nog meer inzicht.

Waar studeerde je in af?

Mijn stage heb ik gelopen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)Ik ben op dit moment nog bezig met mijn scriptie over ‘Contemplative Listening’, de methode die de afdeling Geestelijke Verzorging in het LUMC hanteert, ontwikkeld door Hans Evers. Ik ontwikkel een klinisch meetinstrument om de effectiviteit van deze methode in kaart te brengen.

Wat ben je na je afstuderen gaan doen?

Na mijn afstuderen ben ik gaan werken als territoriaal Islamitisch Geestelijk Verzorger in het LUMC. Dit houdt in dat ik alle patiënten van een bepaalde afdeling, ongeacht levensbeschouwing, tot dienst ben. Tegen het einde van mijn stage kwam er een vacature voorbij, waarop ik gesolliciteerd heb. Ik kende de afdeling goed vanwege mijn stage. Het LUMC verstaat het vak van Geestelijk Verzorger ook echt als academisch vak, net zoals de RU dat doet. De opleiding heeft me dus zeker geholpen bij het vinden van deze baan.