Wat kun je ermee?

Na afronding van de opleiding kun je geestelijke zorg verlenen op basis van kennis van en inzicht in zingeving, geloofs- en levensovertuiging en professionele en onderzoekvaardigheden.

Je hebt de volgende competenties en vaardigheden geleerd:
•    Onderzoekcompetentie op het terrein van religie en zorg
•    Counselingsvaardigheden op spiritueel terrein
•    Rituele vaardigheden
•    Ethische signalerings- en ondersteuningsvaardigheden in de zorg
•    Professionele rolhantering in geestelijke verzorging in de setting van de zorg

Arbeidsmarktperspectief

Na je afstuderen kun je als geestelijk verzorger aan de slag. In zorginstellingen is de geestelijke verzorging een verplichte voorziening en ondanks bezuinigingen blijft er behoefte bestaan aan jonge geestelijke verzorgers die het vak op eigentijdse wijze willen vormgeven. Als afgestudeerd religiewetenschapper kun je als geestelijk verzorger gaan werken in zorginstellingen in diverse ‘settingen’, en ben je daarbinnen of daarbuiten inzetbaar voor hulpverlening, rituele verzorging en ethische advisering.

Kijk ook bij onze ervaringsverhalen voor meer voorbeelden waar (oud-)studenten stage hebben gelopen of terecht zijn gekomen.

Mogelijke beroepen

  • geestelijk verzorger

Loopbaanoriëntatie tijdens je opleiding

Jaarlijks organiseert de studie een sollicitatietraining, samen met een personeelsfunctionaris en mensen uit het beroepsveld. Je krijgt dan een hele ochtend training over solliciteren en aanverwante zaken. Naast deze training bieden ook de stage en de praktische vakken in het curriculum je een goed zicht op het werkveld. Tevens is er ieder jaar een ‘Religie en Zorg-symposium’ rond een thema in de geestelijke verzorging waarin je de kans krijgt om mensen uit het veld te ontmoeten.

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Basistraining Klinische Pastorale Vorming (KPV)

Heb je je studie afgerond en ben je werkzaam als geestelijk verzorger, dan kun je ervoor kiezen om de Basistraining Klinische Pastorale Vorming te volgen. Dit is een samenwerking tussen Geestelijk Verzorgers van het Radboud UMC en de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit. Lees hier meer over de training.

Onderwijs

Als je graag in het onderwijs wilt werken, kun je na de specialisatie Geestelijke Verzorging doorstromen naar de universitaire lerarenopleiding voor het schoolvak Godsdienst en levensbeschouwing.

Waarom doorstuderen na je master?

Wil je je kennis actualiseren en je blijven ontwikkelen, ook na je studie? Dan is een post-master wellicht iets voor jou. Radboud Academy biedt vele mogelijkheden om je een leven lang te ontwikkelen en begeleidt je er graag bij. 

Werken in de wetenschap?

Als je geïnteresseerd bent in een wetenschappelijke loopbaan, kun je solliciteren naar een promotieplek. Dat is een tijdelijke baan op aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi (of PhD-studenten) verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied.