Ella Kwakkelaar

Startdatum studie
Vooropleiding
Bachelor Geschiedenis, Radboud Universiteit

Masterstudent Ella Kwakkelaar volgt de masteropleiding Geschiedenis en Actualiteit.

Wat spreekt je aan in de master Geschiedenis en Actualiteit en waarom?

In de master leer je als historicus te reflecteren op de vertaalslag tussen geschiedenis en maatschappij. Hoe verhield de historicus zich in het verleden tot het publiek, en hoe kan hij dat nu doen? Wat is de maatschappelijke behoefte? Voor mij is deze master precies wat ik zocht in de afronding van mijn universitaire opleiding, omdat je al je kennis uit de bachelor leert toe te passen en op een kritische manier te reflecteren op je vak.

Wat vind je het meest uitdagend aan de master?

Je merkt dat de master - logischerwijs - op een niveau hoger werkt dan de bachelor. De werkdruk is iets hoger, er zijn minder contacturen en je kunt je curriculum zelf vorm geven door stage te gaan lopen en je eigen onderzoeksonderwerpen te kiezen. Het is duidelijk dat je in deze fase jezelf aan het ontwikkelen bent tot een zelfstandig academicus en dat is erg motiverend, maar vergt ook wat discipline. Bovendien ben je niet meer zo zeer bezig met historische kennis verwerven, maar vooral met reflecteren op het vakgebied en de maatschappelijke context waarin je je bevindt als historicus.

Waar heb jij stage gelopen?

Ik heb er zelf voor gekozen een individuele onderzoeksstage te gaan lopen bij het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies), na een baan in een oorlogsmuseum. Ik wilde de academische kant van de oorlogshistorie gaan ontdekken en mocht als volwaardig onderzoeker meedraaien in het onderzoek naar de psychiatrie in de Tweede Wereldoorlog. Ik raad het iedereen aan om stage te lopen om aan de man te ondervinden hoe het er écht aan toe gaat in het werkveld. Je leert waar je goed in bent, wat je interesseert, maar ook wat je minder leuk vindt. Daardoor krijg je een goed beeld van wat je na je opleiding wilt gaan doen en waar je energie van krijgt. Mijn stage bij het NIOD was ontzettend leerzaam en leuk, en met een verlenging heb ik er uiteindelijk zeven maanden gewerkt. Toch merkte ik dat ik in die academische bubbel niet helemaal mijn ei kwijt kon - ik miste het contact met het publiek. Ik volg nu een vak over erfgoed en heb gesolliciteerd voor een Honours Lab over wetenschap en de kunsten, om meer bezig te zijn met de culturele sector, waarin ik me meer thuis voel.

Waarom is het belangrijk dat mensen kennis hebben van de Geschiedenis en het heden?

Geschiedenis is een onmisbaar fundament van de maatschappij. We zijn geworden wie we zijn door welke keuzes we in het verleden wel of niet gemaakt hebben. In een geglobaliseerde, verbonden en gigantische snelle wereld zoals de onze anno 2020 hebben meer mensen dan ooit een stem en mening. Er is ontzettend veel debat over geschiedenis en hoe we daarmee om moeten gaan. Als historicus kun je duiding en nuance geven aan deze discussies, en historische context bieden. Zelf wil ik graag in de museumbranche gaan werken en daar tentoonstellingen en educatieve programma's gaan maken, maar mijn droombaan is à la Floortje Dessing documentaires maken over mens en cultuur en zo iedereen elkaar wat meer te leren waarderen.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.