Xia van Beuningen

Xia van Beuningen
Je leert hier namelijk niet over één maatschappelijk werkveld waar historisch onderzoek van waarde is, maar alles komt voorbij.
Naam
Xia van Beuningen
Opleiding
Geschiedenis en Actualiteit
Startdatum studie
Huidige functie
Junior-onderzoeker bij Politieke Geschiedenis
Vooropleiding
Geschiedenis (Radboud Universiteit)

Oud-student Xia van Beuningen heeft de masteropleiding Geschiedenis en Actualiteit afgerond.

Waar werk je nu en wat houdt jouw werk in?

Momenteel werk ik als junior-onderzoeker bij de afdeling Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universiteit. In mijn geval betekent dit dat ik werk aan tal van verschillende onderzoeksprojecten waar verschillende taken samenkomen. Archiefonderzoek, publieksgericht én wetenschappelijk schrijven, maar ook het coördineren van kleinere onderzoeksgroepen horen hierbij. Het werk is divers en wisselt elkaar bovendien snel af waardoor ik iedere dag met andere dingen bezig ben. 

Waarom heb je ervoor gekozen om in dit vakgebied te gaan werken?

Het was meer toeval! Tijdens mijn bachelor en master heb ik als student-assistent bij een project van deze afdeling gewerkt. Op het moment dat ik klaar was met studeren kon ik hier gelukkig nog blijven, maar dan op meer projecten. Tijdens mijn student-assistentschap heb ik wel gemerkt dat ik het heel leuk vind om onderzoek te doen voor een maatschappelijke opdrachtgever. Ik weet ook dat het werk hier eindig is, dus wat precies mijn baan hierna zal zijn ligt ook nog open. Door mijn huidige werk aan de RU heb ik wel geleerd dat ik het belangrijk vind om onderzoek te doen op het snijvlak met de samenleving en dan met name wanneer dit onderzoek een groep kan helpen of van maatschappelijk belang is. Ik zal dit ook zeker zoeken in toekomstig werk. 

Wat heb je geleerd tijdens je studie dat je nu gebruikt in je werk?

Alles is wel eens voorbijgekomen! Archiefonderzoek, bronanalyse, schrijven voor een wetenschappelijk en breed publiek, presenteren en samenwerken. 

Hoe heb je deze opleiding aan de Radboud Universiteit ervaren? Wat maakte deze opleiding volgens jou bijzonder?

De master Geschiedenis & Actualiteit heb ik ervaren als een breed, maar tegelijkertijd ook specifiek programma. Je leert hier namelijk niet over één maatschappelijk werkveld waar historisch onderzoek van waarde is, maar alles komt voorbij: onder andere erfgoed, toegepaste geschiedenis en publieksgeschiedenis. Deze afwisseling zorgt ervoor dat je aan het einde van de rit een goed beeld hebt van de vele mogelijkheden waar je als historicus terecht kunt komen als je geen geschiedenisdocent wilt worden.
Dit maakt het tegelijkertijd ook een vol programma waardoor je zelf goed in de gaten moet houden of je er in die korte tijd alles uit kan halen, of dat je meer tijd nodig hebt. Bijvoorbeeld doordat de perfecte stage net niet lekker past in het programma. Wees je ervan bewust dat dit de ideale planning is, maar dat die niet altijd voor iedereen haalbaar is. Hoewel dat in het eerste opzicht misschien niet zo lijkt, is er gewoon de mogelijkheid om hier wat in te schuiven.

Wat zou je studiekiezers aanraden als ze een studie gaan kiezen?

Het is niet erg om ook na je bachelor nog niet zeker te weten wat je wilt en welke master dan precies de juiste gaat zijn. Als je nog niet weet in welk vakgebied je later wilt werken, is het enige zekere op het moment van je keuze wat je op dát moment leuk en interessant vindt. Luister vooral naar dat gevoel en wees niet bang om de verkeerde keuze te maken. Ik vond onderzoek doen ontzettend leuk en begon daarom aan de Research Master Historical Studies. Gaandeweg merkte ik dat ik dat maatschappelijke element in het onderzoek miste en ben ik gewisseld naar Geschiedenis & Actualiteit. Hoewel de Research Master dus niet precies paste, heb ik in die maanden wel een hoop geleerd over wat ik juist wél wil. 
Praat en brainstorm ook vooral over je twijfels of ideeën! Met mensen uit je sociale kring, maar ook zeker met docenten waar je tijdens de bachelor een band mee hebt opgebouwd of die je inspireren. In mijn ervaring hebben zij enorm veel ideeën en zijn ze meer dan bereid om met je mee te denken. Vinden ze juist leuk om te doen!