Wat kun je ermee?

Arbeidsmarktperspectief

Als historicus ben je in staat om nauwkeurig te kijken naar de manier waarop mensen met geschiedenis omgaan, en waarom ze dat doen. Je onderzoekt hoe individuen, overheden en instellingen de geschiedenis al dan niet bewust inzetten om bepaalde belangen te verdedigen. Je hebt diepgaande kennis over de vele toepassingen van geschiedenis en over de effecten hiervan op de samenleving. Historici onderscheiden zich doordat ze historische duiding kunnen geven, door andere vragen te stellen. Bovendien weten ze samen te werken met en de vertaalslag te maken naar verschillende publieksgroepen.

Mogelijke beroepen

  • Beleidsmedewerker bij een ministerie
  • Journalist
  • Medewerker bij een erfgoedinstelling
  • Adviseur cultuurmanagement
  • Docent

Arbeidsmarktgegevens

Om een idee te krijgen van het gemiddelde startsalaris van een afgestudeerde met een masterdiploma Geschiedenis en Actualiteit, vind je hieronder enkele voorbeelden van veelvoorkomende beroepen met bijbehorend bruto startsalaris. Natuurlijk zijn er daarnaast diverse andere mogelijkheden. Het genoemde salaris geeft het landelijke gemiddelde weer van het startersloon voor dit beroep (bron: Loonwijzer.nl), bij een fulltime aanstelling.

  • Redacteur: €2.499,-
  • Beleidsmedewerker: €3.177,-
  • Onderzoeker: €3.029,-

 

Onderwijs

Je kunt ook aan de slag als docent Geschiedenis. Als je graag in het onderwijs wilt werken, kun je na de masterspecialisatie Geschiedenis en Actualiteit doorstromen naar de lerarenopleiding Mens- en Maatschappijwetenschappen bij de Radboud Docenten Academie.

Promoveren

Wanneer je je masterspecialisatie hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Je solliciteert dan naar een tijdelijke aanstelling aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi - ook wel PhD studenten genoemd - verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied. Een klein deel van de afgestudeerden wordt promovendus.