Simon Peters

Foto van Simon
Het meest uitdagend aan de master gezondheidszorgpsychologie is de combinatie van theoretisch onderwijs, het doen van wetenschappelijk onderzoek, en de stage.
Naam
Simon Peters
Opleiding
Gezondheidszorgpsychologie
Einddatum studie
Huidige functie
Psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog
Vooropleiding
Bachelor Psychologie aan de Radboud Universiteit

Oud-student Simon Peters heeft de masterspecialisatie gezondheidszorgpsychologie afgerond aan de Radboud Universiteit. 

Hoe heb je de masterspecialisatie ervaren?

Ik heb in 2018 de masterspecialisatie gezondheidszorgpsychologie afgerond aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na mijn bachelor psychologie wilde ik mij verder verdiepen in diagnostiek en behandeling omdat ik als psycholoog wilde werken in de geestelijke gezondheidszorg. De master gezondheidszorgpsychologie was voor mij daarom een logische vervolgstap. Ik heb de master ervaren als een druk, maar vooral leerzaam jaar waarin ik kennis heb mogen maken met verschillende psychische klachten, behandeltechnieken, en diagnostische methoden. In de eerste helft van de master lag het accent voornamelijk op theoretische verdieping, waarna ik in de tweede helft van de master de opgedane kennis in de praktijk kon brengen tijdens mijn stage. Aan het eind van de master was ik nog enthousiaster dan ik daarvoor al was, en had ik bovendien het gevoel dat ik klaar was om aan de slag te gaan als psycholoog in het werkveld.

Wat vond je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan liep?

Het meest uitdagend aan de master gezondheidszorgpsychologie is de combinatie van theoretisch onderwijs, het doen van wetenschappelijk onderzoek, en de stage. Die combinatie is soms pittig, maar bereid je wel goed voor op de werkdruk die je later in het werkveld ook tegenkomt.

Hoe heb je de selectieprocedure ervaren?

Na het afronden van mijn stage en masterthesis heb ik te horen gekregen dat ik mee mocht doen met Plan Connectie: de selectieprocedure voor de postmasteropleiding tot GZ-psycholoog. Sindsdien is het snel gegaan: ik ben gevraagd om mijn motivatie om direct na mijn master in de GZ-opleiding door te stromen toe te lichten via een pitch video en een motivatiebrief. Kort daarna mocht ik op gesprek komen bij Pro Persona, een van de organisaties die meedeed met plan connectie en een potentiële GZ-opleidingsplek aanbood. De bevestiging dat ik daadwerkelijk een GZ-opleidingsplek kreeg volgde kort daarna, nog binnen twee weken na mijn afstuderen. Daarna heb ik de tijd gehad om even bij te komen en alles in orde te maken, waarna ik enkele maanden later daadwerkelijk ben gestart met de GZ-opleiding.

Geef een korte omschrijving van je huidige functie en werkzaamheden. Welke vaardigheden/kennis die je hebt opgedaan tijdens je masterspecialisatie komen van pas bij je huidige functie?

Ik ben na mijn master direct doorgestoomd in de GZ-opleiding via Plan Connectie, en werk nu als psycholoog in opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog bij het expertisecentrum depressie van Pro Persona. Daar doe ik verder ervaring op met diagnostiek en behandeling, terwijl ik daarnaast cursorisch onderwijs volg.

De master gezondheidszorgpsychologie heeft mij goed voorbereid op de werkdruk die komt kijken bij mijn huidige functie. Daarnaast merk ik dat ik goed mee kan komen met medestudenten in de GZ-opleiding, ondanks dat veel van hen meer jaren werkervaring hebben dan ik. Het is daarbij een voordeel dat ik door de master op de hoogte ben van de meest recente wetenschappelijke inzichten, en ik neem daarbij de ervaringen die ik tijdens mijn stage heb opgedaan met betrekking tot behandeling en diagnostiek mee.

Wat maakt het werken binnen dit vakgebied zo interessant en belangrijk?

Het werk als psycholoog is zo leuk omdat je steeds uitgedaagd wordt. Bij elke nieuwe cliënt die je ontmoet is het een uitdaging om te bedenken wat er aan de hand is en wat voor behandelinterventie het beste bij deze persoon zou passen. Daarnaast is het prettig om met al even enthousiaste collega’s samen te werken.

Heb je een tip voor onze masterstudenten?

Studenten die later aan de slag willen in de geestelijke gezondheidszorg zou ik zeker aanmoedigen om de master gezondheidszorgpsychologie aan de Radboud Universiteit te volgen. Tijdens de master leer je in een korte tijd enorm veel, en daarna kan je doorgaans snel aan de slag als basispsycholoog, of zelfs meteen doorstromen in de GZ-opleiding. Een tip die ik studenten daarbij mee zou willen geven is om niet te vergeten om ook vooral plezier te hebben in wat je allemaal gaat leren en doen!