Wat kun je ermee?

In de masterspecialisatie Gezondheidszorgpsychologie leg je in één studiejaar het fundament voor jouw toekomstige baan als psycholoog in de gezondheidszorg. De master maakt je bekend met evidence-based diagnostiek en psychologische behandelingen. Ook zet de master je aan om kritisch na te denken over jouw werk als psycholoog. De opleiding besteedt veel aandacht aan een goed en gevarieerd stage-aanbod. Naast de stage volg je vaardigheidstrainingen die je professioneel vormen. De master integreert kennis van de klinische psychologie en ontwikkelingspsychologie (inclusief ouderenpsychologie) met die van klinische neuropsychologie.

Arbeidsmarktperspectief

Deze specialisatie leidt psychologen op die breed inzetbaar zijn in de geestelijke en somatische gezondheidszorg. De meeste psychologen zijn werkzaam binnen de (geestelijke) gezondheidszorg. Je werkt als psycholoog, ontwikkelingspsycholoog of neuropsycholoog met kinderen, jongeren, volwassenen of senioren in bijvoorbeeld GGZ-instellingen, specialistische behandelcentra, ziekenhuizen, huisartspraktijken, revalidatie-centra of in de jeugdzorg. Ook is het mogelijk om als onderzoeker aan de slag te gaan of om, na een BIG-registratie behaald te hebben, een eigen praktijk te beginnen.

Van de afgestudeerden heeft, landelijk gezien, 81% na afstuderen een baan binnen het vakgebied. Het bruto startsalaris op basis van 34 uur per week is € 2.800,-. (Bron: www.studiekeuze123.nl)

Om geheel zelfstandig cliënten/patiënten te diagnosticeren en te behandelen moet je na je masteropleiding een vervolgopleiding volgen. Hier zijn verschillende opties voor.

Via het directe doorstroomprogramma van de Radboud Universiteit of je werkgever in de praktijk kun je de postmaster tot Gezondheidszorgpsycholoog aan de Radboud Universiteit volgen. Deze tweejarige duale opleiding leidt je op tot de BIG-geregistreerde zorgprofessional van de toekomst.

Mogelijke beroepen

  • Geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen in GGZ instellingen of speciale behandelcentra
  • Jeugdpsychiatrie
  • Specialistische behandelcentra voor bijvoorbeeld autisme of ADHD
  • Klinische neuropsychologie in ziekenhuizen, revalidatiecentra of speciale behandelcentra
  • Ouderenzorg in verzorgingstehuizen of ziekenhuizen

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures

Waarom stoppen met leren na je studietijd?

Wil je je kennis actualiseren en je blijven ontwikkelen, ook na je studie? Dan is een post-master wellicht iets voor jou. Radboud Academy biedt vele mogelijkheden om je een leven lang te ontwikkelen en begeleidt je er graag bij. 

Werken in de wetenschap?

Als je geïnteresseerd bent in een wetenschappelijke loopbaan, kun je solliciteren naar een promotieplek. Dat is een tijdelijke baan op aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi (of PhD studenten) verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied.