Studenten Bieb

MasterspecialisatieGrote ideeën en hun geschiedenis

In deze master leer je huidige ideeën en begrippen vanuit hun geschiedenis te begrijpen. Door te zien waar actuele kwesties vandaan komen, leer je ze in een breder verband te bekijken en begrijp je ze beter.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Denk kritisch na over actuele filosofische debatten en de begrippen die ze hanteren.
  • Ontwikkel een historische blik op filosofische problemen.
  • Veel keuzevrijheid in het samenstellen van je programma.
  • Onze studenten beoordelen deze opleiding met een 8,5. Bron: Nationale Studenten Enquête 2019.
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving

Wat ga je leren?

In deze master bestudeer je de ideeën die bepalend zijn voor het heden door een historische lens.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Na afronding van je studie Grote Ideeën en Hun Geschiedenis kun je veel kanten op. Je kunt aan de slag in de journalistiek, bijvoorbeeld als recensent, journalist of redacteur. Je kunt als beleidsmedewerker gaan werken bij de (semi-)overheid of bij culturele en maatschappelijke instellingen. Ook kun je bij een wetenschappelijke instelling aan de slag als wetenschapscommunicator of als programmamaker bij een studium generale. Als je in het onderwijs wilt werken, kun je doorstromen naar de lerarenopleiding Mens- en Maatschappijwetenschappen. Deze post-master wordt aangeboden door de Radboud Docenten Academie.

Van de afgestudeerden binnen de masterspecialisatie 'Grote Ideeën en Hun Geschiedenis' heeft 48% na afstuderen een baan binnen het vakgebied. Het bruto startsalaris op basis van 32 uur per week is € 2.325,-. (Bron: www.studiekeuze123.nl)

Wat kun je ermee?

Onderzoek

De docenten in de opleiding Grote Ideeën en Hun Geschiedenis zijn als onderzoeker verbonden aan het Center for the History of Philosophy and Science (CHPS). Daar doen zij onderzoek naar de wisselwerking tussen filosofie en wetenschap.

Nu denken veel mensen, waaronder veel wetenschappers, dat filosofie en wetenschap twee gescheiden werelden zijn. Men stelt zich de relatie tussen de twee dan vaak voor als eenrichtingsverkeer. Wetenschappers zijn in dat verhaal stuurloos zonder de concepten van filosofen, of juist degene die het werk verrichten waar filosofen alleen op reflecteren.

Wie terugkijkt in de geschiedenis ziet echter dat de twee disciplines dezelfde oorsprong hebben en dat er al sinds de klassieke oudheid een wisselwerking bestaat tussen wat we nu wetenschap en filosofie noemen.

Aan het CHPS werken onderzoekers aan onderzoek dat de wisselwerking tussen filosofie en wetenschap verheldert en beter zichtbaar maakt. Samen beslaat hun expertise de gehele periode van de klassieke oudheid tot nu, maar bijzondere aandacht is er voor de laat middeleeuwse en vroeg moderne periode.

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld