De verschillen tussen een master en een onderzoeksmaster

In Nederland zijn er twee soorten masteropleidingen: reguliere masters en onderzoeksmasters. Bij de keuze tussen een reguliere master en een onderzoeksmaster is het goed om rekening te houden met wat het beste bij je past en je toekomstplannen. Hieronder lichten we de belangrijkste verschillen tussen deze twee typen masters toe.

Masters

Deze masters duren meestal één tot twee jaar. Ze zijn passend bij studenten die hun kennis van een specifiek vakgebied willen verdiepen, praktische vaardigheden willen opdoen en zich willen voorbereiden op een carrière in verschillende sectoren. Reguliere masteropleidingen bestaan meestal uit een mix van cursussen, stages en een afstudeerscriptie of -project.

Kenmerken:

  • Duur: Meestal 1 tot 2 jaar.
  • Focus: Je krijgt zowel brede als gespecialiseerde kennis binnen een specifiek gebied.
  • Structuur: Een combinatie van cursussen, stages en een afstudeerproject of scriptie.
  • Loopbaanoriëntatie: Je wordt voorbereid op een professionele carrière in de industrie, de overheid of non-profit organisaties.

Bekijk alle masteropleidingen

Onderzoeksmasters 

Als je een carrière in onderzoek ambieert of een PhD wilt volgen, dan zijn onderzoeksmasters (of research masters) iets voor jou. Deze programma's leggen de nadruk op intensieve training in onderzoeksmethoden, kritisch denken en academisch schrijven. Onderzoeksmasters zijn passend bij studenten die willen bijdragen aan de academische wereld door middel van eigen onderzoek en wetenschappelijke publicaties.

Kenmerken:

  • Duur: Meestal 2 jaar.
  • Focus: Intensieve training in onderzoeksmethoden, kritisch denken en academisch schrijven.
  • Structuur: Sterke focus op onafhankelijk onderzoek, met minder of geen cursusvereisten. Je besteedt veel aandacht aan je scriptie.
  • Loopbaanoriëntatie: Je wordt voorbereid op het doen van een PhD (promotietraject) of een onderzoeksgedreven carrière in de academische wereld, onderzoeksinstituten of gespecialiseerde industrieën.

Bekijk alle onderzoeksmasters