Verschillen tussen een master, onderzoeksmaster en joint programme

Je kunt kiezen uit meerdere soorten masteropleidingen: reguliere masters, onderzoeksmasters en joint programmes. Bij het kiezen van een master is het goed om rekening te houden met wat het beste bij jou en je toekomstplannen past. Hieronder lichten we de belangrijkste verschillen tussen deze drie typen masters toe.

Masters

Deze masters duren meestal één tot twee jaar. Ze zijn passend bij studenten die hun kennis van een specifiek vakgebied willen verdiepen, praktische vaardigheden willen opdoen en zich willen voorbereiden op een carrière in verschillende sectoren. Reguliere masteropleidingen bestaan meestal uit een mix van cursussen, stages en een afstudeerscriptie of -project.

Kenmerken:

  • Duur: Meestal 1 tot 2 jaar.
  • Focus: Je krijgt zowel brede als gespecialiseerde kennis binnen een specifiek gebied.
  • Structuur: Een combinatie van cursussen, stages en een afstudeerproject of scriptie.
  • Loopbaanoriëntatie: Je wordt voorbereid op een professionele carrière in de industrie, de overheid of non-profit organisaties.

Bekijk alle masteropleidingen

Onderzoeksmasters 

Als je een carrière in onderzoek ambieert of een PhD wilt volgen, dan zijn onderzoeksmasters (of research masters) iets voor jou. Deze programma's leggen de nadruk op intensieve training in onderzoeksmethoden, kritisch denken en academisch schrijven. Onderzoeksmasters zijn passend bij studenten die willen bijdragen aan de academische wereld door middel van eigen onderzoek en wetenschappelijke publicaties.

Kenmerken:

  • Duur: Meestal 2 jaar.
  • Focus: Intensieve training in onderzoeksmethoden, kritisch denken en academisch schrijven.
  • Structuur: Sterke focus op onafhankelijk onderzoek, met minder of geen cursusvereisten. Je besteedt veel aandacht aan je scriptie.
  • Loopbaanoriëntatie: Je wordt voorbereid op het doen van een PhD (promotietraject) of een onderzoeksgedreven carrière in de academische wereld, onderzoeksinstituten of gespecialiseerde industrieën.

Bekijk alle onderzoeksmasters

Joint programmes

Een joint programme is een masteropleiding die gezamenlijk wordt aangeboden door twee of meerdere universiteiten. De Radboud Universiteit biedt verschillende joint programmes aan in samenwerking met andere universiteiten, vaak in het buitenland. Een joint programme masteropleiding duurt meestal twee jaar en biedt de gelegenheid om je master in meerdere steden (in het buitenland) te volgen.

Bekijk alle joint programmes

Joint programmes bestaan in verschillende varianten die variëren in het studieprogramma, het aantal universiteiten waaraan je gaat studeren en het aantal diploma’s dat je ontvangt na het afronden van de master: