Hendrik Marks

Hendrik Marks
Wat maakt stamcelonderzoek zo leuk? Alles!
Naam
Hendrik Marks
Opleiding
Human Biology
Huidige functie
Docent Molecular Biology

Wat maakt stamcelonderzoek zo leuk? "Alles!", zegt Hendrik Marks. "Stamcelonderzoek stelt ons in staat meer inzicht te krijgen in ons leven en deze inzichten toe te passen op ziekten of om gezond te blijven als we ouder worden." Hendrik Marks is universitair docent aan de Radboud Universiteit.

Een van de onderzoeksonderwerpen van Hendrik Marks is het testen van het effect van bepaalde medicijnen in mini-organen tijdens de vroege embryonale ontwikkeling. "Zwangerschap bijvoorbeeld. Met dit onderzoek zullen we meer te weten komen over welke medicijnen veilig zijn om in te nemen tijdens de zwangerschap en welke niet."

Herman de stier

 Als leerling op de middelbare school ontwikkelde Hendrik Marks een passie voor biologie. "Destijds was Herman de stier vaak in het Nederlandse nieuws. Een genetisch gemanipuleerde stier, noemden ze hem. Ze bouwden het menselijke gen lactoferrine in zijn DNA. Destijds begreep ik niet wat dat betekende, maar ik las wel wat ze ermee wilden bereiken: het stimuleren van het immuunsysteem van baby's met dit lactoferrine in melk. Ik vond het fascinerend."

Virussen in garnalen 

Dit leidde ertoe dat Hendrik Marks Biotechnologie ging studeren in Wageningen na de middelbare school. "Daarna heb ik mijn PhD behaald in Virologie in Wageningen, en postdoctoraal onderzoek gedaan aan de Universiteit van British Columbia in Vancouver." Hendriks PhD-onderzoek in Wageningen richtte zich op virussen in garnalen in commerciële kwekerijen in Vietnam. "Ik leerde moleculaire biologie verder te ontrafelen en virussen te verslaan. Het gaat diep, het fundamentele onderzoek, dat interesseert me. Het is alsof je elke keer een puzzel oplost. En als het lukt, is het echt geweldig."

Embryonale stamcellen 

Daarna belandde Hendrik Marks aan de Radboud Universiteit. "Ik bestudeer embryonale stamcellen om beschadigd of ziek weefsel van een mens te repareren, bijvoorbeeld na een hartaanval, met stamcellen uit een ander deel van het lichaam om het hart te repareren. Ik werk ook aan de ontwikkeling van embryonale modelsystemen om de groei van een bevruchte eicel tot een compleet organisme te begrijpen."

Discussies 

Hendrik weet ook dat dit leidt tot steeds diepgaandere, vaak ethische, discussies over de oorsprong van het leven. "Dat is belangrijk. Ten tijde van Herman de stier was de publieke opinie niet al te positief. Maar als je kunt uitleggen waarom je iets doet - zoals het onderzoek naar mini-organen dat ik nu doe om zwangerschappen te verbeteren - kun je echt bijdragen aan de ontwikkeling van kennis en het leven verbeteren."

Talent 

Naast onderzoek geeft Hendrik Marks ook les aan de Radboud Universiteit en begeleidt hij studenten die onderzoek doen. "Vorig jaar begeleidde ik een student bij het schrijven van een onderzoeksvoorstel. Hij deed dit zo goed dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek hem beurzen heeft toegekend. Dit betekent dat we ons onderzoek kunnen voortzetten. Het is echt leuk om te zien hoe talenten zich op deze manier ontwikkelen."

Master in Medische Biologie 

Hendrik Marks is ook programmacoördinator van de Master in Medische Biologie aan de Radboud Universiteit. "Elk jaar schrijven ongeveer 150 nieuwe studenten zich in." Hendrik Marks vindt het leuk dat hij voorkomt in de biologieboeken op middelbare scholen. "Ze noemden mij in het boek Biologie voor Jou bij het vouwen van het X-chromosoom." Al met al vind ik dit onderwerp fascinerend. Ik hoop dat meer mensen het ook zullen ontdekken."