Stijn Boekholt

Portretfoto Stijn Boekholt
De studenten hebben een diverse achtergrond wat betreft hun vooropleiding en culturele achtergrond wat voor interessante discussies zorgt.
Naam
Stijn Boekholt
Opleiding
Islam, Politiek en Samenleving
Startdatum studie
Einddatum studie

Stijn Boekholt deed de master Islam, Politiek en Samenleving. Hij vertelt over de sfeer op de opleiding, zijn stage en scriptie.

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

Tijdens mijn bachelor had ik reeds kennis gemaakt met het vakgebied en de docenten die daarbij betrokken zijn. Het beviel mij erg goed en dus was voor mij de keuze voor de master islam, politiek en samenleving snel gemaakt.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? 

De sfeer binnen de opleiding is erg prettig. De studenten hebben een diverse achtergrond wat betreft hun vooropleiding en culturele achtergrond wat voor interessante discussies zorgt. Je wordt namelijk steeds uitgedaagd een ander perspectief aan te nemen waardoor je leert zaken van verschillende oogpunten te bekijken. Daarnaast zorgt de geringe omvang van de groep studenten ervoor dat er een zeer vriendelijke sfeer is. Iedereen kent elkaar en er wordt geregeld een informele bijeenkomst georganiseerd onder studenten.

De docenten zijn ook erg goed benaderbaar. Ze hebben allemaal hun kantoor naast elkaar zitten en je kunt er altijd binnenlopen. Ze zijn ook erg goed benaderbaar via de mail en ze helpen erg goed bij jouw ontwikkeling als onderzoeker of specialist. Dit doen zij door tips te geven over professionaliteit, te helpen met het opbouwen van een netwerk en je in contact te brengen met instellingen of andere onderzoekers. Ze hebben allemaal veel ervaring met onderzoek en dat kunnen ze goed overbrengen.

Wat vind je het meest uitdagend aan de master(specialisatie)? 

Voor mij zijn er geen aspecten aan de master die ik als uitdagend ervaar. Dat betekent niet dat de stof niet lastig is, maar doordat de onderwerpen erg leuk zijn, vind je altijd wel weer motivatie om daar doorheen te komen. Bovendien kun je altijd medestudenten of docenten benaderen als je ergens niet helemaal uitkomt.

Zelf loop ik tegen het feit aan dat de opleiding redelijk veel op de actualiteit is gericht. Ik ben zelf meer geïnteresseerd in de islamitische geschiedenis en dat komt minder aan bod. Er zijn echter wel docenten die zich daarmee bezighouden en het is bij de meeste vakken mogelijk om je eigen draai te geven aan het eindwerkstuk. Zo is het toch mogelijk om mijn eigen draai te geven aan mijn ervaring van de opleiding.

Kun je iets vermelden over je stage en/of scriptie?

Mijn stage en scriptie lopen in elkaar over. Mijn scriptie gaat over een geschiedeniswerk van de middeleeuwse jurist/geschiedkundige Muhammad b. Jarir al-Tabari. In zijn geschiedeniswerk beschrijft hij de geschiedenis vanaf de creatie van de aarde tot aan zijn eigen tijd (begin 10de eeuw). In zijn boek wordt naar de meeste personen verwezen door het noemen van hun afstamming. Het doel van mijn scriptie is om deze afstammingen met elkaar te verbinden in één grote stamboom en vervolgens deze stamboom te analyseren.

Mijn stage gaat voornamelijk over de andere werken van Al-Tabari. Deze stage heb ik gevolgd aan een universiteit in Noorwegen en heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven in de denkwijze van Al-Tabari. Deze informatie kan ik vervolgens weer gaan verwerken in mijn analyse van de bovengenoemde stamboom.

Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Ik weet zelf nog niet zo goed wat ik hierna wil gaan doen. Ik vind zelf het geven van onderwijs erg leuk en ik vind het leuk om onderzoek te doen. Ik wacht dus nog maar even af wat er de komende tijd op mijn pad komt...