Wat kun je ermee?

Als student ontwikkel je deskundigheid over islam in politieke en maatschappelijke vraagstukken. Je leert om je kennis en inzicht op deze terreinen toe te passen bij allerlei kwesties die spelen op lokaal en (inter-)nationaal beleidsniveau, in media en bij maatschappelijke en religieuze organisaties van moslims. Je bestudeert vraagstukken zoals interreligieuze dialogen, islamofobie, omgang met de dood, veranderingen in tradities onder migranten, politiek-religieuze ontwikkelingen en debatten in het Midden-Oosten en Europa.

Het vakgebied Islam, politiek en samenleving is sterk ingebed in maatschappelijke discussies en het is van groot belang dat er beleidsmakers, maar ook onderzoekers, verslaggevers, kortom experts zijn, die daar verstand van hebben. Dat belang wordt enkel groter: er worden veel begrippen gebruikt die geduid moeten worden. Wat zijn de achtergronden van die termen? Met je master(specialisatie) Islam, politiek en samenleving op zak, word jij die expert.

Arbeidsmarktperspectief

Na afronding van de masterspecialisatie Islam, Politiek en Samenleving kun je aan de slag als vertaler of verslaggever in het Midden-Oosten. Je kunt ook het onderzoek in, of jouw inhoudelijke kennis inzetten in de wereld van de journalistiek, de diplomatieke dienst, in beleidsfuncties bij (semi)overheden, in de reiswereld, het onderwijs of in het bedrijfsleven. We zien studenten aan het werk bij de Nationale Politie, Vluchtelingenwerk of zelfs Defensie.

Kijk ook bij onze ervaringsverhalen voor meer voorbeelden waar (oud-)studenten stage hebben gelopen of terecht zijn gekomen.

Mogelijke beroepen

  • journalist
  • beleidsmedewerker
  • medewerker op een ambassade
  • reisleider

Loopbaanoriëntatie tijdens opleiding

Tijdens de masterspecialisatie Islam, politiek en samenleving heb je de mogelijkheid om een onderzoeksstage te doen. Ook biedt de opleiding een traject Beroepsoriëntatie aan. Zo kun je je tijdens je studie oriënteren op het werkveld.

Onderwijs

Als je graag in het onderwijs wilt werken, kun je na Islam, politiek en samenleving doorstromen naar de lerarenopleiding Mens- en Maatschappijwetenschappen bij de Radboud Docenten Academie.

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Waarom doorstuderen na je master?

Wil je je kennis actualiseren en je blijven ontwikkelen, ook na je studie? Dan is een post-master wellicht iets voor jou. Radboud Academy biedt vele mogelijkheden om je een leven lang te ontwikkelen en begeleidt je er graag bij. 

Werken in de wetenschap?

Als je geïnteresseerd bent in een wetenschappelijke loopbaan, kun je solliciteren naar een promotieplek. Dat is een tijdelijke baan op aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi (of PhD-studenten) verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied.