Klassieke Cultuur

MasterspecialisatieKlassieke Cultuur

In de masterspecialisatie Klassieke Cultuur graaf jij – soms letterlijk – in het verleden en leert gebouwen, teksten, gewoonten en gebruiksvoorwerpen in een klassiek cultuurhistorisch kader plaatsen.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Deze masterspecialisatie is uniek binnen Nederland door de focus op Romeinse archeologie.
  • Je doet een veldwerkstage, bijvoorbeeld in Xanten (Duitsland) en Toscane (Italië).
  • Tijdens je master kun je stage lopen, bijvoorbeeld bij een museum of een overheidsinstantie.
  • Via een KNA-gelijkstelling kun je toegang krijgen tot het werkveld in de Nederlandse archeologie.
  • Je kunt een accent aan je master door middel van het profiel erfgoedbeleid.
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving

Wat ga je leren?

In deze masterspecialisatie verdiep je je in de materiële cultuur van de Romeinse oudheid, zowel van het Mediterrane gebied als van Noord-Europa, en ontwikkel je een breed cultuurhistorisch beeld. De studie combineert archeologie met cultuurgeschiedenis. Je onderzoekt materiële en historische bronnen en antieke teksten (in het origineel of in vertaling, afhankelijk van je vooropleiding). Je leert die verschillende bronnen met elkaar te combineren en zo historische gebeurtenissen, voorwerpen en gebruiken in hun context te plaatsen. Ook de receptie van deze bronnen komt in deze interdisciplinaire specialisatie aan bod, en je kunt er tevens voor kiezen je te verdiepen in erfgoedbeleid. Na je studie beschik je over specialistische archeologische kennis, maar ook over brede academische kennis en vaardigheden. Je hebt grondige kennis van de Romeinse archeologie binnen een brede cultuurhistorische context.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Na je studie beschik je over uitgebreide kennis van de Romeinse materiële wereld, analytisch vermogen en een brede academische basis. Al naar gelang je vakkenpakket kom je in aanmerking voor een KNA-gelijkstelling. Hiermee ben je uitstekend voorbereid om in de praktijk van de Nederlandse archeologie aan de slag te gaan.

Wat kun je ermee?

Onderzoek

In deze opleiding ligt de nadruk op het onderzoeken van bronnen. Historische, maar ook materiële. Oude bronnen, die nog steeds leven. Lees hier over het onderzoek dat we doen.

Onderzoek

 

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld