Onderzoek

Graven in het verleden

In deze opleiding ligt de nadruk op het onderzoeken van bronnen. Historische, maar ook materiële. Oude bronnen, die nog steeds leven. Een voorbeeld van zo’n bronnenonderzoek is Mapping the Via Appia, waar je als student aan kunt deelnemen.

Via Mapping the Via Appia trachten Radboudonderzoekers een biografie van het gebied rond de Via Appia op te stellen. De Via Appia is een van de belangrijkste oude Romeinse wegen, die vanaf 312 voor Christus is aangelegd tussen Rome en het huidige Brindisi, in het Zuidoosten van Italië. Vanwege het belang van de weg werd ze wel 'de koningin der wegen' genoemd. Voor archeologen is deze drukgebruikte weg een bijzonder aantrekkelijke onderzoeksplek. Na succesvol eerder onderzoek mogen archeologen en studenten van de Radboud Universiteit momenteel nog steeds onderzoek doen aan en om de Via Appia.

Via Appia Virtueel

Wie vandaag de dag over de Via Appia loopt, net buiten Rome, ziet ontelbaar veel overblijfselen van wat ooit het Romeinse Rijk was. Zou het niet mooi zijn als je door middel van een virtuele reconstructie weer even terug in de tijd zou kunnen gaan om te zien hoe die beroemde snelweg van het Romeinse Rijk er in volle glorie uit heeft gezien?