Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Cursussen Kunstgeschiedenis
Het studieprogramma bestaat in totaal uit 60 EC. Je volgt vier verplichte vakken en volgt 10 EC aan vakken naar keuze. Je rondt je masteropleiding af met het schrijven van een scriptie over een zelfgekozen, kunsthistorisch onderwerp. Je kan de vrije ruimte inrichten met vakken uit het masterprofiel Erfgoedbeleid.
- P1
- P1
- P2
- P3
- P4
In de vrije ruimte kun je vakken kiezen in aanvulling op je verplichte en keuzevakken. Deze vakken hoeven niet gerelateerd te zijn aan je opleiding.
- P1
- P2
- P3
- P4
- P3
- P4
Vakomschrijvingen
Kunstgeschiedenis: Theorie en debat
Uitgangspunt van deze cursus is de vraag: hoe doe je kunstgeschiedenis? Je bestudeert verschillende kunsthistorische benaderingswijzen waarmee kunst en visuele cultuur geïnterpreteerd kunnen worden, van iconologie en semiotiek tot gendertheorie. Ook leer je over de rol van het museum met betrekking tot dekolonisatie, en word je via opdrachten getraind in analytische en kritische reflectie. Zo verdiep je je niet alleen in de fundamenten van de kunstgeschiedenis, maar krijgt je ook de relevante kaders aangereikt voor eigen, zelfstandig uitgevoerd onderzoek, onder meer in de masterscriptie.
Medium and Materiality
De geschiedenis van de beeldende kunsten kan worden opgevat als een gevecht of een liefdesverhouding met materiaal. In deze cursus kijken we hoe kunst haar materiële grenzen verkent en verlegt in de periode van de middeleeuwen tot in ons huidige digitale tijdperk. In een reeks seminars worden telkens specifieke objecten en materialen centraal gesteld, zoals een ivoren diptiek, een betonnen bunker, Native American weefsels of foto-filmische videokunst. Je oefent in materiaalgericht onderzoek door een virtuele tentoonstelling te ontwerpen. De cursus wordt in het Engels gegeven.
Onderzoeksseminar middeleeuwen/vroeg-modern en modern/hedendaags
In de onderzoeksseminars staat een specifiek onderwerp centraal dat samenhangt met vernieuwend onderzoek van de betreffende docent. Je maakt op deze manier kennis met onderwerpen en methoden van onderzoek die actueel zijn in het kunsthistorische debat. Zo word je getraind in het uitvoeren van diepgravend en kritisch onderzoek over urgente kwesties. Eén van de onderzoeksseminars wordt in het Engels gegeven.
Vrije ruimte
In je vrije ruimte kies je cursussen uit het ruime aanbod van Kunst- en Cultuurwetenschappen waarmee je je studietraject verder ontwerpt. Een vak volgen bij een andere masteropleiding, aan een andere faculteit of universiteit is ook mogelijk. De volgende drie cursussen lenen zich bij uitstek als keuzevakken voor studenten kunstgeschiedenis.
Museumbedrijf
Deze cursus biedt een overzicht van recente ontwikkelingen in het internationale museale veld. Deze cursus wordt gegeven door een docent die werkzaam is in de museumwereld en die is aangesteld als bijzonder hoogleraar vanwege de Anton van Duinkerkenleerstoel voor kunst en cultuur. Zo kom je direct in aanraking met de praktijk.
Kunstmarkt en kunsthandel
In deze cursus krijg je een overzicht van alle spelers, trends en verschuivingen op de nationale en internationale kunstmarkt en kunsthandel en in het veilingwezen. Er is ook ruimte voor sprekers uit het beroepsveld en dagexcursies, zo mogelijk naar een grote kunstbeurs zoals de TEFAF in Maastricht.
Stage Kunstgeschiedenis
De stage Kunstgeschiedenis biedt je de kans om je opgedane wetenschappelijke en kritisch-analytische vaardigheden, kennis en inzichten in het werkveld toe te passen. Dit is een belangrijk en onderdeel van jouw oriëntatie op de arbeidsmarkt.
Je loopt stage in een museum of andere culturele of erfgoedinstelling in binnen- of buitenland.
Masterscriptie
Met de masterscriptie sluit je je masterspecialisatie Kunstgeschiedenis af. Je ontwerpt een onderzoeksplan onder leiding van een docent. In de scriptiewerkgroep leer je hoe je zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Je presenteert je onderzoeksresultaten tijdens het jaarlijkse MA Kunstgeschiedenis symposium.