Pim Alofs

Portret Pim Alofs
Kennis van kunst en de geschiedenis van kunst is zo belangrijk, omdat het laat zien wie wij als mens zijn, waar we vandaan komen en wat we kunnen worden.
Naam
Pim Alofs
Opleiding
Kunstgeschiedenis
Startdatum studie
Vooropleiding
BA Kunstgeschiedenis

Pim Alofs is masterstudent Kunstgeschiedenis.

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

De master Kunstgeschiedenis sluit goed aan op de bachelor Kunstgeschiedenis, met dezelfde bevlogen en enthousiaste docenten, de vrijheid je eigen richting te kiezen en je ergens echt in te verdiepen óf juist te verbreden. Ik heb zelf voor de verbredende richting gekozen, zodat ik me in alle tijdvakken kon verdiepen. Ik heb het als heel prettig ervaren dat de master in het Nederlands is, omdat je jezelf zo goed leert uitdrukken in woord en schrift en het uitgebreide en boeiende kunsthistorische jargon eigen maakt. Ik merk dat ik dankzij de master echt ben gaan denken als een geesteswetenschapper: beschouwend en kritisch.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?

De kleine groep docenten en studenten kennen elkaar goed. Je kunt altijd terecht met vragen en er is ook altijd bereidheid die te beantwoorden. Vooral in de projectgroepen duik je met medestudenten diep in een onderwerp en is het prettig samenwerken omdat je de interesses deelt. Ik heb de kleinschaligheid als uiterst positief ervaren.

Wat vind je het meest uitdagend aan de master?

Het zelfstandig onderzoek doen en daarvoor de juiste bronnen en methode vinden was even wennen. Hierin merkte ik dat de keuzevrijheid er ook voor kan zorgen dat je even zoek raakt in een onderwerp. Gelukkig kwam ik hier weer goed uit. Ik denk dat dit ook hoort bij onderzoek doen.

Heb je ook stage gelopen?

Ja, ik heb mijn stage gelopen bij een kleine culturele instelling die een buitenplaats beheert. Het is een beetje een open deur, maar in de praktijk leer je dingen die je nooit in de collegebanken kan leren. Denk hierbij aan het onderhouden van een netwerk, het bereiken en informeren van publiek en je eigen persoonlijke houding ten opzichte van werk en collega's. Ik denk dat een stage veel bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze master op zak?

Kennis van kunst en de geschiedenis van kunst is zo belangrijk, omdat het laat zien wie wij als mens zijn, waar we vandaan komen en wat we kunnen worden. Kunst is een vrij en reflecterend medium. De politiek vergeet dat soms. Daarom zijn er kunsthistorici nodig, om de politiek daaraan te herinneren!

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.