Literair Bedrijf

MasterLiterair Bedrijf

Ben je geïnteresseerd in literatuur en hoe die wordt verspreid, besproken en beoordeeld? In de masterspecialisatie Literair Bedrijf bestudeer je de instituties en partijen in het literaire bedrijf en hou je je bezig met de wereld rondom het boek.

Keuzegids 2022 masters
Direct naar

Iets voor jou?

  • Er is een ruime keuze voor de taal waarin je de literatuur leest en bestudeert.
  • Je hebt veel keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma.
  • Je docenten zijn experts uit verschillende disciplines die actuele wetenschappelijke inzichten meebrengen in de collegezaal.
  • Het onderwijs is kleinschalig en de sfeer persoonlijk en betrokken.
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Het is heel fijn om zo verdiepend in te gaan op je eigen interessegebied.
Portret Frits van den Heijkant
Frits van den Heijkant Communicatieadviseur Het verhaal van Frits
Kennismaken

Wat ga je leren?

Tijdens de mastopleiding ga je in op vraagstukken zoals: 'Wat maakt literatuur tot literatuur?' Tegelijkertijd leer je hoe het literaire systeem praktisch werkt en hoe de verschillende onderdelen van het literaire bedrijf op elkaar inspelen. Hoe wordt een boek een boek? Hoe komt het in de boekhandel terecht? Wat is de rol van de literaire kritiek? Welke nieuwe vormen van lezersgedrag zijn in opkomst? Je kunt ook een meer historische invalshoek kiezen en boekgeschiedenis bestuderen. Na je studie heb je inzicht in de ruime context waarin literatuur ontstaat en verspreid wordt.

Taalspecifiek cursusaanbod

Nederlands is de “luistertaal” in veel cursussen, maar er zijn ook Engelstalige vakken. Heb je een bachelor Engelse, Duitse, Franse, Spaanse of Nederlandse Taal en Cultuur, dan kun je een deel invullen met individuele taalspecifieke cursussen.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Als letterkundige ben je sterk in het redigeren en analyseren van teksten. Na je masterspecialisatie Literair Bedrijf kun je op uiteenlopende plekken in de letterkundige, culturele en journalistieke sector aan de slag. Zoals in de uitgeverijwereld of bij een boekhandel of antiquariaat. Bij kunstmarkten, literaire productiehuizen en literaire festivals en evenementen, maar ook in de journalistiek of vertaalwereld is vraag naar alumni met deze vaardigheden.

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld