Literair Bedrijf
Beste Studies EW 2023

MasterspecialisatieLiterair Bedrijf

Ben je geïnteresseerd in literatuur en hoe die wordt verspreid, besproken en beoordeeld? In de masterspecialisatie Literair Bedrijf bestudeer je de instituties en partijen in het literaire bedrijf en hou je je bezig met de wereld rondom het boek.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Je hebt veel keuzevrijheid door de grote hoeveelheid keuzevakken en het Atelier, waarin je persoonlijk begeleid wordt in jouw interessegebied en eventueel een vreemde taal.
  • In deze master kun je Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse en Spaanse literatuur bestuderen.
  • Je docenten zijn experts uit verschillende disciplines die actuele wetenschappelijke inzichten meebrengen in de collegezaal.
  • Het onderwijs is kleinschalig en de sfeer persoonlijk en betrokken.
  • Je kunt een extra accent toevoegen aan je master door middel van het profiel erfgoedbeleid.
  • Op basis van Elseviers ‘Beste Studies 2023’ krijgt deze master een bronzen medaille.
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
De master Literair Bedrijf heeft me geleerd op een institutionele manier naar het boekenvak te kijken.
Bjorn Schrijen
Bjorn Schrijen Adviseur onderzoek en kennisdeling bij KB, nationale bibliotheek Het verhaal van Bjorn
Kennismaken

Wat ga je leren?

Tijdens de mastopleiding ga je in op vraagstukken zoals: 'Wat maakt literatuur tot literatuur?' Tegelijkertijd leer je hoe het literaire systeem praktisch werkt en hoe de verschillende onderdelen van het literaire bedrijf op elkaar inspelen. Hoe wordt een boek een boek? Hoe komt het in de boekhandel terecht? Wat is de rol van de literaire kritiek? Welke nieuwe vormen van lezersgedrag zijn in opkomst? Je kunt ook een meer historische invalshoek kiezen en boekgeschiedenis bestuderen. Na je studie heb je inzicht in de ruime context waarin literatuur ontstaat en verspreid wordt.

Taalspecifiek cursusaanbod

De “luistertaal” in de colleges van Literair Bedrijf is Nederlands. Heb je een bachelor Engelse, Duitse, Franse, Spaanse of Nederlandse Taal en Cultuur, dan kun je een deel invullen met individuele taalspecifieke cursussen. In de meeste cursussen mag je ook de toetsen in een van deze talen afleggen.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Als letterkundige ben je sterk in het redigeren en analyseren van teksten. Na je masterspecialisatie Literair Bedrijf kun je op uiteenlopende plekken in de letterkundige, culturele en journalistieke sector aan de slag. Zoals in de uitgeverijwereld of bij een boekhandel of antiquariaat. Bij kunstmarkten, literaire productiehuizen en literaire festivals en evenementen, maar ook in de journalistiek of vertaalwereld is vraag naar alumni met deze vaardigheden.

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld