Bjorn Schrijen

Bjorn Schrijen
De master Literair Bedrijf heeft me geleerd op een institutionele manier naar het boekenvak te kijken.
Naam
Bjorn Schrijen
Opleiding
Literair Bedrijf
Einddatum studie
Huidige functie
Adviseur onderzoek en kennisdeling bij KB, nationale bibliotheek
Vooropleiding
Nederlandse Taal en Cultuur (Radboud Universiteit)

Oud-student Bjorn Schrijen heeft de masteropleiding Letterkunde (Literair Bedrijf) afgerond.

Waar werk je nu en wat houdt jouw werk in?

Na een aantal jaar gewerkt te hebben bij de Boekmanstichting (het landelijke kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid) werk ik sinds 2023 als adviseur onderzoek en kennisdeling bij de KB, nationale bibliotheek. Hier houd ik me bezig met onderzoek naar en voor openbare bibliotheken, alsook rondom thema’s als lezen en digitale geletterdheid. Ik ben betrokken bij het opzetten van nieuwe onderzoeken, schrijf mee aan onderzoeksrapporten, en probeer de resultaten van onderzoeken op verschillende manieren verder te brengen, onder andere via het platform Bibliotheekinzicht en artikelen in vakbladen. Hiervoor werk ik samen met mijn collega’s bij de KB, maar ook met openbare bibliotheken en diverse partners in het boekenvak.

Waarom heb je ervoor gekozen om in dit vakgebied te gaan werken?

Door de liefde voor lezen en creatief schrijven ben ik oorspronkelijk Nederlands gaan studeren, gevolgd door de master Literair Bedrijf. Die liefde ben ik vervolgens gevolgd in mijn carrière: eerst bij de Boekmanstichting en nu bij de KB.

Wat heb je geleerd tijdens je studie dat je nu gebruikt in je werk?

De master Literair Bedrijf heeft me geleerd op een institutionele manier naar het boekenvak te kijken. Welke actoren zijn erin actief? Wat zijn hun belangen, en hoe verhouden die zich tot elkaar? Dat heeft bijgedragen aan een grondig begrip van hoe het boekenvak werkt. Op die basis kon ik bouwen toen ik bij de Boekmanstichting onderzoek ging doen naar de letterensector, en deze ervaring helpt me weer bij de verschillende onderzoeken en samenwerkingen waar ik vanuit de KB bij betrokken ben.

Hoe heb je deze opleiding aan de Radboud Universiteit ervaren? Wat maakte deze opleiding volgens jou bijzonder?

Ik heb de master als een erg prettig deel van mijn opleiding ervaren. Er werd een sterke link met de praktijk gelegd door gastsprekers en cursussen waarin niet alleen kennis werd overgebracht maar ook vaardigheden werden ontwikkeld. 

Wat zou je studiekiezers aanraden als ze een studie gaan kiezen?

Een studie is belangrijk, maar is slechts één deel van de ervaring die je meeneemt als je aan het werk gaat. Zeker stages of andere activiteiten kunnen heel nuttig zijn: om ervaring op te doen, erachter te komen wat je wilt (of juist niet) of wellicht wel je toekomstige werkgever te ontmoeten!