Waarom de studie Literair Bedrijf in Nijmegen?

In deze masterspecialisatie bestudeer je alle instituties in het literaire bedrijf. Dat veld is volop in beweging. Zo vindt er een verschuiving plaats van papieren recensies naar online kritiek, waarbij niet alleen het medium, maar ook de ‘recensent’ verandert: iedereen kan via internet zijn mening geven. Wat betekent dit voor de status van de criticus? Of die van de "literaire" thriller? Er verandert ook veel rondom de verkoop van boeken, waarbij kleine boekwinkels het opnemen tegen grote ketens en het toenemende aanbod online. Welke impact hebben literaire prijzen op de boekverkoop en de status van schrijvers?

  • Je hebt veel keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma, zowel in de thema's als in de taal.
  • Je kunt cursussen in verschillende talen volgen en je scriptie in een taal naar keuze schrijven. Je hebt de mogelijkheid om literatuur in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans te bestuderen.
  • De opleiding ontvangt jaarlijks een bekende gastschrijver (writer-in-residence). Hij of zij verzorgt een cursus over (de praktijk van) het schrijversvak en draagt bij aan andere colleges. Dit is de perfecte plek om je schrijfambities verder te verkennen.
  • Je wordt aangemoedigd om stage te lopen. Denk aan stageplaatsen bij uitgeverijen, het literatuurhuis in Utrecht, literair productiehuis De Nieuwe Oost (voorheen: Wintertuin) of een cultureel radioprogramma.
  • Er gebeurt ook een hoop buiten de collegezaal. Je kunt naar cursusdagen, congressen, aanschuiven bij lezingen en andere activiteiten bezoeken die direct betrekking hebben op je studie. Regelmatig krijg je gastcolleges van mensen uit het boekenvak; bijvoorbeeld een marketeer van een uitgeverij die vertelt over de commerciële kansen van boeken.
  • Je maakt kennis met de nieuwste onderzoeksinzichten, maar draagt ook bij aan het onderzoek van je docenten. Je kunt naar cursusdagen, congressen, aanschuiven bij lezingen en er worden symposia georganiseerd.
  • Je kunt je binnen Literair Bedrijf specialiseren door middel van het profiel erfgoedbeleid. Na je master met deze profilering heb je het gereedschap en de bagage om over erfgoedkwesties te adviseren en hiermee uitvoerend aan de slag te gaan. 
  • Op basis van Elseviers ‘Beste Studies 2023’ krijgt deze bachelor een bronze medaille.

Wil je meer weten over wat de Radboud Universiteit je te bieden heeft?

Waarom Radboud Universiteit