Wat kun je ermee?

Arbeidsmarktperspectief

Als letterkundige ben je sterk in het redigeren en analyseren van teksten. Na je masterspecialisatie Literair Bedrijf kun je op uiteenlopende plekken in de letterkundige, culturele en journalistieke sector aan de slag. Zoals in de uitgeverijwereld of bij een boekhandel of antiquariaat. Bij kunstmarkten, literaire productiehuizen en literaire festivals en evenementen, maar ook in de journalistiek of vertaalwereld is vraag naar alumni met deze vaardigheden.

Mogelijke beroepen

  • Uitgever
  • Redacteur
  • Programmamaker (literaire) evenementen
  • Journalist
  • Organisator bij literair productiehuis
  • Vertaler

Arbeidsmarktgegevens

Van de afgestudeerden binnen deze masterspecialisatie heeft 47% kort na afstuderen een baan binnen het vakgebied (bron: www.studiekeuze123.nl). Om een idee te krijgen van het gemiddelde startsalaris van een afgestudeerde met een masterdiploma Literair Bedrijf, vind je hieronder enkele voorbeelden van veelvoorkomende beroepen met bijbehorend bruto startsalaris. Natuurlijk zijn er daarnaast diverse andere mogelijkheden. Het genoemde salaris geeft het landelijke gemiddelde weer van het startersloon voor dit beroep (bron: Loonwijzer.nl), bij een fulltime aanstelling.

  • Communicatieadviseur: €2.465,-
  • Redacteur: €2.499,-
  • Medewerker uitgeverij: €2.060,-

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Onderwijs

Als je graag in het onderwijs wilt werken, kun je na de masterspecialisatie Literair Bedrijf doorstromen naar de lerarenopleiding Taal- en Cultuurwetenschappen bij de Radboud Docenten Academie. Daarvoor heb je wel een afgeronde bacheloropleiding in de discipline van een talig schoolvak nodig, zoals Nederlands, Duits of Frans. Heb je die bacheloropleiding behaald aan de Radboud Universiteit én schrijf je je masterscriptie in deze taal, dan word je direct toegelaten tot de Radboud Docenten Academie. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, neem dan contact op met de studieadviseur [at] docentenacademie.ru.nl (studieadviseur) van de docentencademie om te informeren naar de instroommogelijkheden.

Waarom doorstuderen na je master?

Wil je je kennis actualiseren en je blijven ontwikkelen, ook na je studie? Dan is een post-master wellicht iets voor jou. Radboud Academy biedt vele mogelijkheden om je een leven lang te ontwikkelen en begeleidt je er graag bij.

Promoveren

Wanneer je je masterspecialisatie hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Je solliciteert dan naar een tijdelijke aanstelling aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi - ook wel PhD studenten genoemd - verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied. Een klein deel van de afgestudeerden van de master Literair Bedrijf wordt promovendus.