Literatuur en Samenleving
Beste Studies EW 2023

MasterspecialisatieLiteratuur en Samenleving

In de masterspecialisatie Literatuur en Samenleving ontwikkel je een vergelijkend perspectief op literatuur, waarin je focust op de kracht van verhalen in een snel veranderende wereld. In deze specialisatie houd je je bezig met literaire teksten.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Je hebt veel keuzevrijheid door de grote hoeveelheid keuzevakken en het Atelier, waarin je persoonlijk begeleid wordt in jouw interessegebied en eventueel een vreemde taal.
  • In deze master bestudeer je Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse en Spaanse literatuur.
  • Je kunt stage lopen bij uitgeverijen, musea en andere culturele instellingen.
  • Er gebeurt veel buiten de collegezaal: je kunt naar cursusdagen, congressen, aanschuiven bij lezingen en er worden symposia georganiseerd.
  • Op basis van Elseviers ‘Beste Studies 2023’ krijgt deze master een bronzen medaille.
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving

Wat ga je leren?

In deze masterspecialisatie bestudeer je literatuur in verschillende Europese talen, zowel uit het heden als het verleden. Centrale thema’s zijn narrativiteit (de vorm van verhalen en hoe die beïnvloed worden door genre en medium), representatie (welke stemmen wel/ niet doorgaans gehoord worden), herinnering (de doorwerking van sociaal onrecht uit het verleden) en verandering (literatuur als blik op en deur naar een betere wereld). Je doet bronnenonderzoek en leert tekstanalytische onderzoeksmethoden beredeneerd toepassen.

Taalspecifiek cursusaanbod

Nederlands is de “luistertaal” in veel cursussen, maar er zijn ook Engelstalige vakken. Heb je een bachelor Engelse, Duitse, Franse, Spaanse of Nederlandse Taal en Cultuur, dan kun je een deel invullen met individuele taalspecifieke cursussen. Je mag in de meeste cursussen ook de toetsen in een van deze talen afleggen.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Na je studie kun je in uiteenlopende functies aan de slag. Bijvoorbeeld bij een uitgeverij, in de journalistiek of in de communicatie- en voorlichtingswereld. Je kunt ook gaan werken als vertaler – afhankelijk van je bachelorachtergrond. Afgestudeerden komen ook in het onderwijs of in de beleidswereld terecht.

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld