Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma Literatuur en Samenleving
Naast de verplichte Engelstalige themacursus die ook Literatuur en Samenleving heet, kies je verschillende keuzevakken waarin (taal)specifieke onderzoeksthema’s centraal staan. In je keuzeruimte kun je je kennis verder verbreden of verdiepen. Hier een schematisch overzicht van het curriculum.
- P1
- P2
Keuze uit:
Minimaal 20 EC, maximaal 30 EC- P1
- P2
- P3
- P4
- P3
- P4
- P1
- P2
- P3
- P1
- P2
- P3
- P4
Keuzecursussen zijn vakken die je kunt kiezen binnen je vakgebied. Keuze uit het eigen aanbod van het programma (20-30 EC). Kies tenminste twee cursussen die met een (*) gemarkeerd zijn
Keuze voor Atelier:
- Van dorpsvertelling tot streekroman, 1840-1920
- Nederlandse humor, 1600-heden
- Homoseksualiteit in de literatuur in Nederland, 1880-1940
- Duitse toonaangevende media en verhalen in de 20e en 21e eeuw
- Anthropocene Fictions
- Staging Politics: Identity and Representation in Post-Brexit Drama
- De terugkeer van de geschiedenis in de hedendaagse (post-koloniale) Franstalige roman
- Exploring 19th-20th Century Female Travel Photography and Journals: Interdisciplinary Historical Research Skills in Action
- P1
- P2
- P3
- P4
- P1
- P2
- P3
- P4
Keuzeruimte (max. 10 EC)
In te vullen met ander onderwijs, in eerste instantie uit Literair Bedrijf. Het landelijke MasterLanguageprogramma kent een ruim aanbod aan onderwijs in verschillende doeltalen. Ook de Educatieve Master biedt cursussen met onderwerpen over andere taalgebieden en onderdelen in de vreemde talen, bijv. Literaire cultuur: onderwijs en samenleving (5 EC, periode 1-2) en Contemporary Debates (5 EC, periode 1-2). Daarnaast biedt de master North American Studies cursussen aan die aansluiten bij de thematiek van Literatuur en Samenleving, zoals The Red and Black Atlantic: Transatlantic Constructs of Race, Culture, and Identity (5 EC, periode 2).
Studenten die het profiel Erfgoedbeleid toe willen voegen aan hun masterprogramma kunnen de keuzeruimte gebruiken om de cursussen Erfgoedbeleid kritisch beschouwd en Actuele dilemma's in erfgoedbeleid te volgen. Om het getuigschrift Erfgoedbeleid te ontvangen, moet ook de scriptie over een onderwerp gerelateerd aan erfgoed(beleid) geschreven worden (masterscriptie Erfgoed(beleid)).
Masterscriptie
Je schrijft je masterscriptie over een onderwerp naar keuze, in de taal waarin jij je specialiseert. In je scriptie pas je verworven kennis, inzichten en vaardigheden toe in een samenhangend, goed geschreven verhaal, op basis van zelfstandig verricht onderzoek. Je laat zien dat je interdisciplinaire theoretische en methodologische noties en begrippen kunt hanteren en toetsen met betrekking tot literaire werken. Enkele recente voorbeelden van scriptieonderwerpen zijn:
- Kosmopolitisme in hedendaagse Duitstalige fictie.
- Amerikaanse romans over de aids-epidemie als "counter narratives".
- Reflecties op kunst en politiek in de vier seizoensromans van Ali Smith.
- Nieuwe vormen van engagement in de autofictie van Édouard Louis.
- Romans over pandemieën als covid-19 die uiting geven aan een nieuwe tijdsgeest.