Waarom de studie Literatuur en Samenleving in Nijmegen?

In een snel veranderende wereld gebruiken mensen graag verhalen om uiting te geven aan hun kijk op ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen. In deze specialisatie bestuderen we de kracht van literaire verhalen: in het doen nadenken over sociaal onrecht, maar ook in het laten horen van vergeten stemmen. We kijken daarbij over de grenzen van taalgebieden heen en onderzoeken hoe thema’s als representatie en herinnering in verschillende literaturen worden uitgewerkt.

Literatuur en Samenleving is dé masteropleiding voor gepassioneerde lezers die met hun kennis van de kracht van literatuur een bijdrage willen leveren aan het begrijpen van wat er speelt in de samenleving.

  • Je kunt cursussen in verschillende talen volgen en je scriptie in een taal naar keuze schrijven.
  • Je hebt veel keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma.
  • De masteropleiding Letterkunde ontvangt jaarlijks een bekende gastschrijver (writer-in-residence).
  • Je kunt stage lopen, bijvoorbeeld bij het Letterenfonds, bij uitgeverijen of festivals.
  • Veel van je docenten hebben naast hun werk als wetenschapper ook adviesfuncties bij cultuur- en literatuurfondsen. Die praktijkkennis nemen ze mee de collegezaal in. Daarnaast treden gastdocenten uit binnen- en buitenland op in cursussen.
  • De opleiding is kleinschalig: het onderwijs is interactief en de sfeer is persoonlijk en betrokken.
  • Je maakt kennis met de nieuwste onderzoeksinzichten, maar draagt ook bij aan het onderzoek van je docenten. Je kunt naar cursusdagen, congressen, aanschuiven bij lezingen en er worden symposia georganiseerd.

Wil je meer weten over wat de Radboud Universiteit je te bieden heeft?

Waarom Radboud Universiteit