Wat kun je ermee?

Met de masterspecialisatie Literatuur en Samenleving op zak heb je kennis van en een visie op de kracht van literaire verhalen en de interactie tussen literatuur en samenleving. Je hebt inzicht in hoe mensen verhalen gebruiken om hun kijk op en positie in een snel veranderende wereld vorm te geven. Je bent sterk in het analyseren, interpreteren en redigeren van verschillende soorten teksten. Je kunt in meer dan één taal lezen en schrijven, op een hoog niveau. Je kunt daarnaast je kennis goed overbrengen, bijvoorbeeld in de vorm van een lezing, discussies of interventie in het maatschappelijke debat.

Arbeidsmarktperspectief

Na je studie kun je in uiteenlopende functies aan de slag. Bijvoorbeeld bij een uitgeverij, in de journalistiek of in de communicatie- en voorlichtingswereld. Je kunt ook gaan werken als vertaler – afhankelijk van je bachelorachtergrond. Afgestudeerden komen ook in het onderwijs of in de beleidswereld terecht.

Mogelijke beroepen

  • Journalist of redacteur bij een uitgeverij of krant
  • Communicatiemedewerker
  • Tekstschrijver
  • Vertaler
  • Community librarian

Arbeidsmarktgegevens

Van de afgestudeerden binnen deze masterspecialisatie heeft 47% kort na afstuderen een baan binnen het vakgebied (bron: www.studiekeuze123.nl). Om een idee te krijgen van het gemiddelde startsalaris van onze afgestudeerden met een masterdiploma Europese Letterkunde vind je hieronder enkele voorbeelden van veelvoorkomende beroepen met bijbehorend bruto startsalaris. Natuurlijk zijn er daarnaast diverse andere mogelijkheden. Het genoemde salaris geeft het landelijke gemiddelde weer van het startersloon voor dit beroep (bron: Loonwijzer.nl), bij een fulltime aanstelling.

  • Communicatieadviseur: €2.465,-
  • Redacteur: €2.499,-
  • Tolk / Vertaler: €2.047,-

 

Onderwijs

Als je graag in het onderwijs wilt werken, kun je na de masterspecialisatie Europese Letterkunde doorstromen naar de lerarenopleiding Taal- en Cultuurwetenschappen bij de Radboud Docenten Academie. Daarvoor heb je wel een afgeronde bacheloropleiding in de discipline van een talig schoolvak nodig, zoals Nederlands, Duits of Frans. Heb je die bacheloropleiding behaald aan de Radboud Universiteit én schrijf je je masterscriptie in deze taal, dan word je direct toegelaten tot de Radboud Docenten Academie. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, neem dan contact op met de studieadviseur [at] docentenacademie.ru.nl (studieadviseur) van de docentenacademie om te informeren naar de instroommogelijkheden.

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Promoveren

Wanneer je je masterspecialisatie hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Je solliciteert dan naar een tijdelijke aanstelling aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi - ook wel PhD studenten genoemd - verzorgen ook onderwijs binnen hun vakgebied. Een klein deel van de afgestudeerden van de master Literatuur en Samenleving wordt promovendus.