Medical Epigenomics

MasterspecialisatieMedical Epigenomics

Hoe kan het dat de verschillende soorten cellen allemaal hun eigen taak uitvoeren? Het antwoord is te vinden in het epigenoom: een erfelijke, celspecifieke set chromosomale veranderingen, die de celidentiteit bepaalt en genexpressie reguleert.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Het Radboud Institute for Molecular Life Sciences (RIMLS) is wereldwijd toonaangevend in de studie van het epigenoom.
  • Er is geavanceerde technologie met downstream bioinformatica-analyses in één afdeling, wat uniek is in Europa.
  • Het programma heeft nauwe contacten met vooraanstaande medische groepen op onze campus en met internationale instituten.
  • Doe je stage in een van onze grote epigenetica-projecten, waaronder projecten over leukemie, huidontwikkeling, pluripotentie, embryonale ontwikkeling, malaria en organoïden.
Waarom in Nijmegen?
Genome Sequencer

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelatingseisen
De kleine klassen zorgen voor interactieve colleges en een open omgeving waarin iedereen vrij is om vragen te stellen en deel te nemen.
Barend Mijzen
Barend Mijzen Student Het verhaal van Barend
Kennismaken

Wat ga je leren?

In deze specialisatie bekijk je een cel als één groot en complex systeem. Je bestudeert epigenetische mechanismen tijdens ontwikkeling en ziekte vanuit verschillende invalshoeken. Dit omvat het bestuderen van DNA en RNA met next-generation sequencing (epigenomics) en het analyseren van eiwitten met massaspectrometrie (proteomics). Bovendien word je getraind om rekenkundige strategieën te ontwerpen die de integratie van deze veelzijdige, high-throughput datasets in één systeem mogelijk maken. Je leert werken met geavanceerde technologie in combinatie met biologische softwaretools om volledige netwerken in cellen op een objectieve manier te bestuderen.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Als masterstudent Medical Epigenomics word je getraind in het gebruik van geavanceerde technologie in combinatie met biologische softwaretools om volledige netwerken in cellen op een objectieve manier te bestuderen. Na je afstuderen zal dit een groot voordeel zijn: je zult in staat zijn de kloof tussen biologie, technologie en informatica te overbruggen en daarmee een profiel hebben dat hard nodig is in de moderne, data-gedreven biologie. Je zult bijvoorbeeld weten hoe je de effecten van medicijnen in het menselijk lichaam kunt bestuderen. Naast onderzoek naar genomics en epigenomics kun je ook werken aan onderwerpen zoals het verkleinen van workflows, het verbeteren van experimentele apparaten, de interface tussen biologie en informatica, en geneeskunde vanuit een systeembenadering.

Mogelijke beroepen

Onderzoek

Het onderzoek op het gebied van Epigenomics is georganiseerd in twee afdelingen aan de Radboud Universiteit: Molecular Biology en Molecular Developmental Biology. Beide afdelingen maken deel uit van het Radboud Institute for Molecular Life Sciences (RIMLS), een toonaangevend onderzoeksinstituut op het snijvlak van het Radboudumc (universitair medisch centrum) en de Faculteit der Natuurwetenschappen.

Lees meer

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld