Over ons onderzoek
Onderzoeksinstituut
Deze masterspecialisatie is nauw verbonden met het Radboud Institute of Molecular Life Sciences (RIMLS), een toonaangevend onderzoeksinstituut waarin (bio)moleculair onderzoek plaatsvindt in samenwerking met het Radboudumc Research Institute for Medical Innovation. Door de wetenschappelijke expertise van zowel de moleculaire als medische wetenschappen te integreren, streeft RIMLS naar een beter begrip van de moleculaire mechanismen van ziekten. Onderzoeksgebieden van RIMLS omvatten epigenetica, stamcel- en ontwikkelingsbiologie, en bioinformatica.
Onderzoeksafdelingen
Tijdens je masteropleiding ga je ten minste één stage lopen bij een van onze onderzoekafdelingen. Relevante afdelingen zijn:
De afdeling Molecular Biology richt zich op genetische en epigenetische pathways in gezondheid en ziekte. Soms wordt ingezoomd op één specifiek eiwit, maar vaak omvat het onderzoek het volledig uitzoeken van genoom- en proteoombrede moleculaire mechanismen. Hierbij wordt de analyse van transcriptiefactorbindingsplaatsen, 3D-structuren, epigenetische markers, DNA-methylatie, RNA-transcriptomen en epigenetische leescomplexen betrokken. Met zowel next-generation sequencing-technieken als geavanceerde kwantitatieve massaspectrometrie worden genomics, epigenomics en proteomics gecombineerd in een cellulaire benadering.
Een centraal thema in het onderzoek van de afdeling Molecular Developmental Biology is de regulatie van ontwikkelingsgenen. Ze werken aan vragen zoals: Welke genen spelen een rol in celontwikkeling? Wat is de rol van epigenetische mutaties in hun transcriptie? En hoe kunnen we bioinformatica gebruiken om interacties tussen DNA en eiwitten te bestuderen? De antwoorden leiden tot uitgebreide kennis over pluripotentie, cellijntoewijding en diverse ziekten.
Deze afdeling onderzoekt de reguleringsystemen op het niveau van individuele cellen om fundamentele vragen en ziektes aan te pakken, waaronder veroudering, immuniteit en kanker.
Onderzoeksprojecten
In je masterstage bij één van onze onderzoeksafdelingen, ga je bijdragen aan een van onze lopende onderzoeksprojecten. Neem voor meer informatie contact op met de stagecoördinator van de relevante afdeling (vaak te vinden op de website van de afdeling) of met de projectleider van het project waarin je geïnteresseerd bent.
-
CorneaRegID
De huidige behandelingen voor beschadiging van het hoornvlies zijn afhankelijk van stamcellen in het eigen gezonde oog van de patiënt. Dit project zal een nieuwe regeneratieve technologie ontwikkelen om het gezichtsvermogen te herstellen.
-
RNA Sequencing of the Neuromuscular Junction in FUS-associated ALS
Het doel van het project is om een beter inzicht te krijgen in de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan defecten in de neuromusculaire junctie bij ALS, om potentiële therapeutische doelwitten te identificeren.