Wat vind je leuk aan het programma/specialisatie en waarom?
Wat ik leuk vind aan Microbiologie is dat we ons in onze studie kunnen richten op wat we interessant vinden. Sommige studenten houden van Milieumicrobiologie en anderen, zoals ik, houden meer van Medische Microbiologie. Ik vind het ook echt fijn dat er twee stages zijn opgenomen in het masterprogramma omdat ik me zo kan specialiseren in het veld dat ik leuk vind en kan leren van onderzoekers van verschillende instituten in Nederland, of andere delen van de wereld, met wie ik projecten kan doen en die mijn werk kunnen begeleiden. De specialisatie heeft me uitgedaagd om Engels als primaire taal te gebruiken. Ik kom uit Panama en ik heb een bachelor in Medische Technologie die ik in het Spaans heb gestudeerd. Daarom was communiceren in het Engels en het doen van mondelinge examens en presentaties in deze taal een uitdaging, maar mogelijk. Dit was ook een van de redenen waarom ik besloot deze master aan de Radboud Universiteit te volgen.
Wat vind je van de sfeer in de klas?
De sfeer in de klas overtrof mijn verwachtingen. Je ontmoet mensen van over de hele wereld. Zo raakte ik bevriend met klasgenoten uit Nepal, Spanje, India, Iran en Nederland. De relatie met docenten is echt goed. Vanaf de eerste les krijg je details over hoe de studie is opgebouwd en je kunt hen zonder problemen al je vragen stellen. Hetzelfde geldt voor de onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Uiteindelijk hebben deze connecties me echt geholpen om begeleiders te vinden voor mijn eerste stage en mijn reviewartikel.
Wat vind je het meest uitdagend aan je masterspecialisatie?
Ja, ik vond het uitdagend. Ik kwam twee moeilijke situaties tegen in de eerste 6 maanden van de master. Ten eerste, na de verplichte vakken wordt aanbevolen om je eerste stage te starten. Dit was moeilijk voor mij omdat ik geïnteresseerd ben in Medische Microbiologie en specifiek Virologie. Ik wilde met virussen werken, dus de moeilijkheid om een stage te vinden veroorzaakte in het begin wat stress. Ik kon er geen vinden bij de Radboud Universiteit of het Radboudumc. Wat betreft dit obstakel raad ik studenten aan om al bij het begin van de master naar mogelijke stages te zoeken. Ik stel voor om zo snel mogelijk sollicitatiebrieven en cv's, of zelfs e-mails naar onderzoekers te sturen. Voor sommige studenten zal dit echter geen obstakel zijn. Zoals ik al zei, het meteen starten van je eerste stage is een aanbeveling en sommige studenten besluiten meer vakken te volgen en te wachten op een stagekans, wat een andere reden is waarom ik de master leuk vind: de flexibiliteit en hoe je het kunt aanpassen aan je tweejarige schema.
Doe je momenteel een stage? Of waar gaat je scriptie over?
Na al deze ervaring heb ik nu twee bevestigde stagekansen. Ik begin mijn eerste stage van zes maanden in de Verenigde Staten over humaan papillomavirus (HPV) infectie en de immunologie ervan in maart 2020. Ik heb ook een review article geschreven over de huidige biomarkers voor HPV en de progressie van infectie naar kanker, in samenwerking met de afdeling Medische Microbiologie van het Radboudumc. Bovendien ben ik van plan om na mijn terugkeer uit de Verenigde Staten in september 2020 mijn tweede stage te doen bij de afdeling Medische Microbiologie van het Radboudumc. Ik zal de relatie tussen het microbioom en HPV-carcinogenese bestuderen.
Waarom vind je het belangrijk dat er mensen zijn met een diploma in dit veld?
Ik denk dat deze specialisatie belangrijk is omdat er veel is dat we nog niet weten over microben. Van bacteriën en archaea in de diepe oceaan tot schimmels die ziekten veroorzaken, en virusuitbraken over de hele wereld. We moeten voorbereid zijn en proberen te verduidelijken hoe deze micro-organismen nuttig en schadelijk kunnen zijn voor de mensheid. Nadat ik mijn masterdiploma heb behaald, wil ik graag een promotieprogramma starten aan het Radboudumc in Nijmegen. Ik hou echt van het instituut, de stad, de cultuur en het land. Ik hoop dat alles goed gaat en dat ik de kans krijg om mijn studie hier in Nederland voort te zetten.