Over ons onderzoek

Molecular Chemistry is nauw verbonden met het Institute for Molecules and Materials (IMM), dat wereldwijd gerenommeerde onderzoeksgroepen en state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten huisvest. Op deze pagina kun je meer lezen over de relevante instituten, onderzoeksgroepen en unieke faciliteiten die ons hoog aangeschreven onderzoek mogelijk maken.

Onderzoeksinstituten

Institute for Molecules and Materials

IMM is een interdisciplinair onderzoeksinstituut op het gebied van chemie en natuurkunde. De missie van IMM is om fundamenteel onderzoek uit te voeren om de werking van moleculen en materialen te begrijpen, te ontwerpen en te controleren, en om de volgende generatie leiders op te leiden in wetenschap en ondernemerschap op het hoogste internationale niveau.

Onderzoeksgroepen

De onderzoeksgroepen bij IMM bestrijken het volledige spectrum van moleculaire chemieonderzoek: je kunt studeren naar fenomenen zoals chirale kristallisatie, moleculen die specifiek gericht zijn op tumorweefsel in het lichaam, moleculaire probes die snelle koppeling aan reporter-moleculen mogelijk maken, polymeric nanocapsules die gebruikt kunnen worden voor meerdere reacties in één reageerflacon, om maar een paar onderwerpen te noemen.

Hieronder krijg je een indruk van de meest relevante afdelingen voor je stages. Of klik op de knop hieronder voor een overzicht van IMM-onderzoeksgroepen en stages die gerelateerd zijn aan Molecular Chemistry.

ONDERZOEKSGROEPEN

Physical Organic Chemistry

Physical-Organic Chemistry

De afdeling Fysisch-Organische Chemie streeft ernaar een synthetische cel te creëren. Belangrijke vragen die beantwoord moeten worden zijn: hoe kunnen we de complexiteit van de vele chemische reacties in de cel controleren? Wat is het cruciale verschil tussen levende en niet-levende systemen?

chemistry lab

Synthetic Organic Chemistry

Deze groep richt zich op de ontwikkeling van nieuwe en duurzame synthetische (meerstaps) reacties door gebruik te maken van bio-, organo- of metaal-katalysatoren, of combinaties daarvan. Ook houden ze zich bezig met de synthese van medicijnachtige verbindingen, de synthese van bio-orthogonale click-reacties en chemische synthese in continue stroom microreactoren.

Systems Chemistry

Systems Chemistry

De groep Systems Chemistry richt zich op drie onderzoeksgebieden: het ontwerpen van nieuwe polymeermaterialen met behulp van gecontroleerde polymerisatietechnieken, het gebruik van functionele responsieve polymeren om synthetische bewegende systemen te ontwerpen, en de vertaling van deze bewegende systemen naar de kliniek. Met deze systemen pakt de groep een van de meest fundamentele onopgeloste uitdagingen aan in nanomotoronderzoek: de toepassing van nanomotoren voor gerichte geneesmiddelafgifte en diagnostiek, waarbij nanomotoren actief tumortissues kunnen opsporen en nauwkeurig lokaliseren door een concentratiegradiënt te volgen die wordt geleverd door signaalmoleculen van de tumor.

Onderzoeksfaciliteiten

De experimentele onderzoeksfaciliteiten bij IMM zijn grootschalige nationale en soms internationale multi-user centra. Verschillende van deze faciliteiten zijn samengebracht in het Nijmegen Centre for Advanced Spectroscopy (IMM-NCAS), een International User Facility voor fundamentele en toegepaste wetenschap onder toezicht van IMM.

FELIX Laboratory

Het FELIX Laboratory (Free-Electron Lasers for Infrared eXperiments) is een internationale gebruikersfaciliteit die verschillende vrije-elektronenlasers exploiteert die nauwkeurig afgestemd kunnen worden op golflengte, energie en pulstijd. De faciliteit biedt de meest complete dekking van het (verre) infraroodspectrum ter wereld en wordt gebruikt in een breed scala aan fundamenteel onderzoek, variërend van het verkennen van de grenzen van glasvezelnetwerken tot het bepalen van de interacties van biologische moleculen.

Goudsmit Paviljoen

Magnetic Resonance Research Center

Het MRRC richt zich op de ontwikkeling en toepassing van methoden voor kernmagnetische resonantie (NMR) die het mogelijk maken om lokale structuur en dynamiek in functionele materialen te bestuderen. Gevestigd in het Goudsmit Paviljoen herbergt het laboratorium acht NMR-spectrometers voor zowel vloeistof- als vaste-stof NMR-onderzoek tot 850 MHz.

General Instrumentation

General Instrumentation Facility

De General Instrumentation Facility (GI) is een serviceafdeling van de Faculteit der Natuurwetenschappen die complexe (middel)grote instrumenten huisvest, zoals apparaten voor elementanalyse en scheidingstechnieken, en licht- en elektronenmicroscopen.