Molecular Sciences

Als student Molecular Sciences in Nijmegen duik je in alle aspecten van de werking en synthese van moleculen; van solid state molecular chemistry tot spectroscopy en de chemische biologie aan de basis van gezondheid en ziekte. Deze masteropleiding combineert theoretische vakken met uitgebreide onderzoeksstages in een multidisciplinaire leeromgeving.

Specialisaties

 • Chemistry of Life

  In deze specialisatie richt je je op complexe moleculaire systemen in een biologische context. Je leert hoe cellen werken vanuit het perspectief van een scheikundige en wordt een expert in de chemie van alle biologisch relevante moleculen.

 • Medicinal Chemistry

  In de masterspecialisatie Medische Chemie houd je je bezig met het ontdekken, ontwerpen & ontwikkelen, doelgericht afleveren en farmacologisch en analytisch karakteriseren van geneesmiddelen.

 • Molecular Chemistry

  Moleculaire Chemie is een creatieve wetenschap, waarbij je moleculen leert synthetiseren met nieuwe biologische of fysische eigenschappen om wetenschappelijke of maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos!

 • Physical Chemistry

  In deze specialisatie ga je de fundamentele eigenschappen van moleculen en materialen ontrafelen. We proberen antwoorden te vinden door theorie te ontwikkelen en natuurkundige methoden toe te passen voor geavanceerde spectroscopische experimenten.

 • Science, Management and Innovation

  In Science, Management and Innovation (SMI) doe je expertise op in maatschappelijke uitdagingen, werk je aan de Sustainable Development Goals (SDG's) en leer je de taal van beleid en het bedrijfsleven spreken.

 • Science in Society

  Wetenschap en technologie beïnvloeden de samenleving, maar het omgekeerde is ook waar: de samenleving geeft vorm aan de manier waarop wetenschap en technologie evolueren. Je leert om een intermediair te zijn tussen wetenschap en samenleving.

Lesbevoegdheid halen?

Wil je je eerstegraads lesbevoegdheid in de scheikunde halen en je daarnaast nog vakinhoudelijk verbreden en verdiepen? De tweejarige master Educatie in de Bètawetenschappen integreert vakinhoud, didactiek en stage, waardoor je wordt opgeleid tot docent voor het voortgezet of hoger onderwijs.

 

Pre-master

Studenten die graag onze Master in Molecular Sciences willen studeren, maar een (klein) deel van de toelatingseisen missen, komen mogelijk in aanmerking voor een pre-master. Dit pre-master programma is speciaal ontworpen om de brug te slaan tussen je vooropleiding en ons masterprogramma. De inhoud van het programma bestaat uit specifieke vakken uit onze bacheloropleiding Scheikunde of Moleculaire Levenswetenschappen en is afhankelijk van de specialisatie die je wilt volgen.

 • Pre-master Molecular Sciences

  Deze pre-master is bedoeld om de kloof tussen je vooropleiding en je masteropleiding in Molecular Sciences te overbruggen.