Eline van den Berg

Eline van den Berg, student Nederland-Duitsland-Studies
Naast dat we ons Duits ontwikkelen, houden we ons ook bezig met thema's op politiek, economisch en cultureel vlak, die zowel in Nederland als ook in Duitsland relevant zijn.
Naam
Eline van den Berg
Opleiding
Nederland-Duitsland-Studies (joint degree)
Startdatum studie
Einddatum studie
Vooropleiding
Vertaalacademie, Zuyd Hogeschool

Eline van den berg is student Nederland-Duitsland-Studies

Wat spreekt je aan in de master en waarom?

Wat me erg bevalt aan de master is hoe breed deze is. We houden ons bezig met alle vakgebieden die relevant zijn voor de Nederlands-Duitse betrekkingen. Daarnaast krijgen we heel veel vrijheid in de keuze van onderwerpen voor essays en opdrachten, waardoor je je eigen interesses kunt onderzoeken en verdiepen.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? 

De sfeer binnen is erg goed. Aangezien de master kleinschalig is, kent iedereen elkaar en is het makkelijk om op docenten af te stappen. Ook maken zij altijd tijd voor ons vrij en ondersteunen ze ons bijvoorbeeld bij het vinden van stages of het denken ze mee over thema's die je interessant vindt en verder wilt uitwerken.

Wat vind je het meest uitdagend aan de master? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Het is uiteraard vaak fijn om je eigen interesses achterna te gaan en je eigen onderwerpen te kiezen. Het kan soms ook wel een uitdaging zijn om te ontdekken welke thema's wel of niet haalbaar zijn. Zeker in het eerste half jaar wist ik voor mezelf nog niet welke rode draad ik wilde volgen, dus dan kan het gebeuren dat je bezig bent met thema's die je wellicht minder interessant vindt. Dit helpt echter wel om te ontdekken waar je interesses dan wel liggen.

Kun je iets vermelden over je stage?

Ook in het zoeken van een stage krijgen we veel vrijheid. Het is echt de bedoeling dat je gaat zoeken naar een stage die bij je interesses past en waar je je verder kunt ontwikkelen. Ik ga zelf een marktonderzoek doen, waarbij ik meer kennis over de Duitse markt zal vergaren. Bij deze stage zal ik dus mijn netwerk verder uitbreiden en ook een nog beter beeld krijgen van de thema's die nu in Duitsland relevant zijn.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze master op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Op dit moment is er een groot tekort aan Nederlanders die goed Duits spreken. Naast dat ons Duits op hoog niveau is, houden wij ons ook bezig met thema's op politiek, economisch en cultureel vlak, die zowel in Nederland als ook in Duitsland relevant zijn. Aangezien wij weten wat er in beide landen speelt, weten wij hoe je beide landen met elkaar kunt verbinden. Daarnaast leren wij hoe de werkculturen van beide landen van elkaar verschillen en hoe je een brug kunt slaan tussen twee partijen zodat de samenwerking succesvol wordt. Aangezien de master zo breed is, kunnen wij in zo'n beetje alle sectoren terecht, dus op dit moment ben ik mij nog aan het oriënteren welke organisaties voor mij interessant zouden kunnen zijn.