Femke Hoebergen

Portret Femke Hoebergen
Grijp alle kansen die je op het gebied van stages en bijbanen krijgt, aan.
Naam
Femke Hoebergen
Opleiding
Nederland-Duitsland-Studies (joint degree)
Einddatum studie
Vooropleiding
Duitse Taal en Cultuur, Radboud Universiteit Nijmegen

Oud-studente Femke Hoebergen studeerde Nederland-Duitsland-Studies.

Waarom heb je gekozen voor de masterstudie Nederland-Duitsland-Studies?

Ik heb voor deze studie gekozen, omdat ik een brede interesse heb en de mix van de verschillende disciplines en vakgebieden daarom erg interessant vond. Ik verwachtte dat de studie daarom goed bij me zou passen (en dat bleek ook zo te zijn). Bovendien vond ik het erg leuk dat de studie een joint degree is en dat een verblijf in Münster onderdeel van het programma was.

In welk jaar ben je afgestudeerd?

2018. Ik had echter eigenlijk al in 2017 af moeten studeren, maar door bijbanen en stages heeft mijn masterscriptie vertraging opgelopen

Op welke manier ben je na je studie op zoek gegaan naar een baan?

Via de Alumnigruppe Niederlande-Deutschland-Studien op Facebook, via bekenden en door zelf research te doen via Google naar geschikte werkgevers.

In welke sector (was je en) ben je werkzaam?

In de communicatie, pr en marketing. Sinds september 2018 werk ik bij mediamixx GmbH in Kleve. Dit is een communicatiebureau dat gespecialiseerd is in Nederlands-Duitse communicatie, met Nederlandse en Duitse klanten en projecten uit o.a. het toerisme, de dienstverlenende sector, de industrie en het onderwijs. Vrijwel alle medewerkers spreken vloeiend Nederlands en Duits en de meesten hebben ook een tijdje in het andere land gewoond. We hebben dus allemaal ervaring met de culturele verschillen tussen beide landen. Tijdens mijn studie heb ik er stage gelopen en dat beviel me zo goed dat ik er uiteindelijk ook gesolliciteerd heb.

Ik ben er verantwoordelijk voor de Nederlandse pr en marketing voor verschillende Duitse klanten en diverse Nederlands-Duitse projecten. Ik stel onder andere communicatieplannen op, schrijf teksten voor diverse doeleinden, verzorg de social media van klanten, ontwikkel concepten voor brochures en flyers, neem interviews af, organiseer evenementen en vertaal en redigeer teksten. Het is een zeer afwisselende baan, met erg leuke collega's en een fijne werksfeer. Ik heb het er ontzettend naar mijn zin.

Tijdens mijn studie heb ik bovendien stage gelopen en daarna gewerkt bij een Nederlands-Duits project, het INTERREG-project 'Netwerk GEP'. Daar hield ik me hoofdzakelijk bezig met marketing voor het project, zowel on- als offline, met het schrijven en redigeren van teksten voor verschillende doeleinden en met het vertalen van teksten (D-NL). Ook was ik betrokken bij (de organisatie van) beurzen, bijeenkomsten en evenementen. Hier heb ik goed kunnen ervaren hoe de samenwerking binnen INTERREG-projecten er in de praktijk uitziet.

Tot slot heb ik tijdens mijn studie op de afdeling Sales & Marketing van een grote taugéproducent gewerkt. Ik hield me bezig met o.a. het opzetten en uitvoeren van promoties in Nederland en Duitsland, het beheer van social media, het vertalen van teksten en het contact met bestaande Duitse en Nederlandse klanten. Ook bezocht ik beurzen.

Welke competenties heb je nu het meest nodig die je tijdens je studie hebt verworven?

Vooral de kennis over de cultuurverschillen tussen beide landen, en natuurlijk de taalkundige kennis. Bovendien heeft het leren over de Nederlands-Duitse betrekkingen in de laatste decennia me laten inzien waarom deze betrekkingen nu zijn zoals ze zijn. Dat bood nuttige context. Daarnaast heb ik tijdens de studie veel ervaring opgedaan met het omgaan met mensen uit een andere cultuur, ook al is het 'maar' de Duitse cultuur die relatief veel op de Nederlandse cultuur lijkt. Er zijn toch verschillen en daar moet je echt rekening mee houden - ook in de communicatie, pr en marketing.

Heb je nog een persoonlijke tip voor (toekomstige) studenten en alumni?

Grijp alle kansen die je op het gebied van stages en bijbanen krijgt, aan. Van mijn studierelevante stages en bijbanen heb ik heel veel geleerd. Ik heb er ontdekt wat ik leuk vind om te doen en wat niet, en wist daardoor steeds beter wat ik na mijn studie graag zou willen doen. Daarnaast kan ik iedereen aanraden om een tijdje in het buitenland te wonen. Het is een cliché, maar ik heb in Münster de tijd van mijn leven gehad, en ben uiteindelijk veel langer gebleven dan ik eigenlijk gepland had (in totaal twee jaar).