Janou Herberighs

Portret Janou Herberighs
Tijdens deze master had ik de mogelijkheid om twee interesses te combineren: het vakgebied van de communicatiewetenschappen met de Duitse taal.
Naam
Janou Herberighs
Opleiding
Nederland-Duitsland-Studies (joint degree)
Einddatum studie
Vooropleiding
Communicatie- en Informatiewetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen

Oud-studente Janou Herberighs studeerde Nederlands-Duits-Studies.

Waarom heb je gekozen voor de masterstudie Nederland-Duitsland-Studies?

Ik ben opgegroeid in de Duits-Nederlandse grensstreek en heb sinds kleins af aan ook altijd al Duitse vrienden gehad. Bovendien heb ik altijd al een talenknobbel gehad en leek het me fantastisch om me goed te kunnen uiten in nog een andere taal dan het Nederlands. De keuze voor Duits was toen snel gemaakt. Tijdens mijn bachelor Communicatie- en informatiewetenschappen had ik de mogelijkheid om twee interesses te combineren: het vakgebied van de communicatiewetenschappen met de Duitse taal. Dit beviel me zo goed dat ik een dergelijke combinatie ook zocht in een masterstudie. Bij de master Nederland-Duitsland-Studies kon ik me verder blijven ontwikkelen in de Duitse taal en bovendien het Schwerpunkt op communicatie laten liggen.

Op welke manier ben je na je studie op zoek gegaan naar een baan?

Ik was tijdens mijn studie als student-assistent werkzaam op de afdeling Duitse taal en cultuur, waardoor ik al enkele connecties op de universiteit had. Nog voordat ik was afgestudeerd ben ik toen via via aan mijn eerste (tijdelijke) functie gekomen: junior international communications officer binnen het team van Onderwijsmarketing op de RU. Vanwege een zwangerschapsverlof was dit een tijdelijke functie, dus na een aantal maanden ben ik toen verder gaan zoeken. Via LinkedIn kwam ik toen bij mijn huidige functie als Online Marketeer terecht.

In welke sector (was je en) ben je werkzaam?

In mijn eerste functie op de RU hield ik me bezig met de werving van Duitse studenten voor de Radboud Universiteit. Dit omvatte een breed takenpakket, waaronder: de organisatie van beurzen in Duitsland waar de RU zich kon presenteren, website en social media beheer, opstellen van nieuwsbrieven, ontwikkeling van voorlichtingsmateriaal, aansturing van student-assistenten.

In mijn huidige functie ben ik werkzaam als online marketeer bij het bedrijf 'Problemen Kwijt'. Dit is een bedrijf dat platformen faciliteert voor vakmannen in verschillende spoedberoepen (ongediertebestrijders, rioolspecialisten, slotenmakers etc.). Deze platformen willen ze nationaal en internationaal nog verder gaan uitrollen, maar buiten enkele Nederlandse en Belgische platformen is er in ieder geval al één Duits platform: www.ungezieferraus.de. Als online marketeer hou ik me momenteel voornamelijk bezig met de SEO (search engine optimisation).

Welke competenties heb je nu het meest nodig die je tijdens je studie hebt verworven?

Met name mijn Duitse taalvaardigheden en interculturele vaardigheden zijn erg handig in mijn huidige functie. Ik ben op dit moment de schakel met onze Duitse klanten en hou me bezig met SEO voor ons Duitse platform. Als je de cultuur niet begrijpt sla je al snel de plank mis. Daarnaast ben ik tijdens de eerste maanden op deze werkplek gestart met een marktonderzoek naar de Duitse markt; ook deze onderzoeksvaardigheden heb ik vanuit mijn studie meegenomen.

Heb je nog een persoonlijke tip voor (toekomstige) studenten en alumni? 

Maak je niet al te druk over de studie die er op je papiertje staat: als je iets echt graag wil, dan kom je er linksom of rechtsom ook wel. Alles wat ik op dit moment weet van online marketing, heb ik namelijk op mijn werkplek geleerd. Maak gebruik van je stages en probeer relevante bijbaantjes te zoeken. Hier doe je namelijk alvast praktijkervaring op en kom je erachter waar je interesses liggen. En ben je onzeker over alle hoge eisen die er wel eens in vacatures gesteld worden? Laat je daardoor niet tegenhouden, want hier wordt altijd de ideale kandidaat beschreven. Dus ook als jij niet op alle punten 100% voldoet, maak je gewoon kans.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.