Juul Stinges

Portret Juul Stinges
Vooral het feit dat de studiegroep bestaat uit een mix van Duitse en Nederlandse studenten vond ik een grote plus.
Naam
Juul Stinges
Opleiding
Nederland-Duitsland-Studies (joint degree)
Einddatum studie

Oud-student Juul Stinges studeerde Nederland-Duitsland-Studies.

Waarom heb je gekozen voor de masterstudie Nederland-Duitsland-Studies?

Ik heb altijd al een grote belangstelling gehad in de Nederlands-Duitse betrekkingen. Tijdens een stage bij de Kommission für Geschichte des Parlamentarismus und der politischen Parteien in Berlijn, wees een collega mij op de master Niederlande-Deutschland-Studien. Ik was altijd al gecharmeerd van de Duitse taal en kon mij in deze master daarnaast ook helemaal verdiepen in de politieke, economische en culturele samenwerking tussen beide landen.

Op welke manier ben je na je studie op zoek gegaan naar een baan?

Eigenlijk via de reguliere manier, het bijhouden van vacaturewebsites en inschakelen van mijn netwerk.

In welke sector (was je en) ben je werkzaam?

Na mijn studie kwam ik gelukkig al snel terecht als voorlichter bij het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank in Nijmegen. Hier gaf ik voorlichting over socialezekerheidswetgeving aan mensen die in Nederland of Duitsland willen gaan wonen, werken, studeren of ondernemen. Hier heb ik enkele jaren met veel plezier gewerkt en sinds kort heb ik de overstap gemaakt naar de Euregio Rijn-Maas-Noord in Mönchengladbach. Hier ben ik werkzaam als adviseur bij het GrenzInfoPunkt. Ook hier richten we ons op advies aan personen die iets over de grens willen gaan doen, echter is mijn takenpakket meer divers. Naast advies over grensoverschrijdende socialezekerheidswetgeving, houd ik me nu ook bezig met belastingwetgeving en een stukje arbeidsrecht. Ik ben regelmatig op pad in de Nederlands-Duitse grensregio en werk veel samen met verschillende instanties, zoals het UWV, de Bundesagentur für Arbeit en de Nederlandse en Duitse fiscus. Ik werk nu als Nederlander daadwerkelijk in Duitsland en dat bevalt ontzettend goed.

Welke competenties heb je nu het meest nodig die je tijdens je studie hebt verworven?

Zeer belangrijk is taalvaardigheid en communicatie. Het goed beheersen van beide talen is een must bij het uitleggen en adviseren over complexe wetgeving. Onze doelgroep bestaat immers zowel uit Nederlanders als Duitsers. Interculturele sensitiviteit hangt hier nauw mee samen. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen Nederland en Duitsland qua benadering van personen en organisaties en de hiërarchische structuur. Verder is het inzicht in de Nederlands-Duitse politieke en economische relatie iets waar ik veel profijt van heb.

Heb je nog een persoonlijke tip voor (toekomstige) studenten en alumni? 

Voor de (toekomstig) studenten: Geniet volop van je studietijd. Vooral het feit dat de studiegroep bestaat uit een mix van Duitse en Nederlandse studenten vond ik een grote plus. Je leert ontzettend veel van elkaar en hieruit kunnen grensoverschrijdende vriendschappen ontstaan.

Voor de (bijna) afgestudeerden: Staar je bij het solliciteren niet blind op het hoge eisenpakket in veel vacatures. In grote lijnen moet je natuurlijk aan het profiel voldoen, maar werkgevers kijken ook naar potentieel. Je hoeft dan ook niet alles al volledig te beheersen, maar het is belangrijk dat je open staat voor nieuwe uitdagingen en dat je, je zaken snel eigen kunt maken. Een nieuwe baan is tenslotte ook een leerproces.