Lioba Galliet

Portret Lioba Galliet
Verzamel praktische ervaring. Bijvoorbeeld door middel van stages of vrijwilligerswerk.
Naam
Lioba Galliet
Opleiding
Nederland-Duitsland-Studies (joint degree)
Einddatum studie

Oud-student Lioba Galliet studeerde Nederland-Duitsland-Studies.

Waarom heb je gekozen voor de masterstudie Nederland-Duitsland-Studies?

Ik heb de bachelor Anglistiek en Neerlandistiek gedaan. Dat was toen vooral een keuze vanuit mijn hart en interesse, want na mijn eindexamen had ik helaas nog geen idee wat voor werk ik precies wilde doen. Ik heb dus gekozen voor wat ik interessant vond en dat waren talen. Na een aantal heerlijke vakanties was vooral het Nederlands een taal dichtbij mijn hart geworden. Toen dacht ik dat ik in de loop van de tijd zeker zou weten wat ik wil doen. Helaas was dit niet het geval. Na mijn bachelor met veel studiecollega’s die de lerarenopleiding volgden (de lerarenopleiding was voor mij (als kind van een leraar) geen optie), was voor mij wel duidelijk dat ik een meer praktische master wilde doen. Hoe geïnteresseerd ik ook was en ben in letterkunde (het was altijd een van mijn favoriete modules), werd ik me ervan bewust dat me dit onderwerp waarschijnlijk niet naar een baan zou leiden. Talen en vooral de Nederlandse taal wilde ik echter niet achter me laten. Dus heb ik gerechercheerd en ben zo de master Nederland-Duitsland-Studies tegengekomen. Ik werd overtuigd door het jaar in Nederland, de combinatie van modules en de stage. Aan de ene kant kon ik me zo verder bezig houden met taal, cultuur en literatuur. Aan de andere kant kreeg ik eveneens inzicht in onderwerpen zoals bedrijfsrecht, interne en externe communicatie enz. Dat leek me zinvol om me goed op het beroepsleven voor te bereiden.

Op welke manier ben je na je studie op zoek gegaan naar een baan?

Eerlijk gezegd ben ik helemaal niet op zoek gegaan. Naast mijn masterstudie heb ik parttime gewerkt bij Münsterland e.V. op het gebied van toerisme (begeleiding van gasten, verzoeken bewerken, seminars organiseren enz.). Nadat ik was afgestudeerd kon ik het aantal werkuren verhogen en was voor het eerst goed bezig. Het was geen baan voor de eeuwigheid, maar ik had geen stress en kon met rust erover nadenken wat ik precies wilde doen, waar ik op zoek zou kunnen gaan, enz. In die tijd heb ik, net als veel anderen, gesolliciteerd bij de Euregio in Gronau. Helaas werd ik niet gekozen. Door deze sollicitatie en de contacten die ik heb kunnen leggen tijdens mijn baan bij Münsterland e.V., heb ik echter wel mijn huidige baan bij projaegt gmbh kunnen vinden.

In welke sector (was je en) ben je werkzaam?

Ik ben werkzaam bij projaegt gmbh, een jong bedrijf voor project-, proces- en subsidiemanagement. Concreet ben ik verantwoordelijk voor het regiomanagement van de twee LEADER-regio’s Baumberge en Bocholter Aa. LEADER is een EU-subsidieprogramma ter versterking van landelijke gebieden. Het regiomanagement managet het proces van de regio en fungeert als schakel tussen de vergunningsinstantie en opdrachtgever. Mijn taken omvatten zo onder meer het adviseren en ondersteunen van opdrachtgevers bij het indienen van een verzoek en het doorvoeren van projecten, de voorbereiding en moderatie van bijeenkomsten, pr enz. Het is dus een baan met heel veel afwisseling en facetten.

Welke van de competenties, die je tijdens je studie hebt verworven, heb je nu het meest nodig?

Ik denk de vaardigheid om me nieuwe onderwerpen snel eigen te maken. Omdat de LEADER-projecten nogal van elkaar verschillen, kom ik in aanraking met veel onderwerpen die helemaal nieuw voor mij zijn. Omdat ik ook in contact sta met de LEADER-regio’s in Nederland, helpt me ook mijn kennis van de Nederlandse taal en cultuur. Verder helpt het me ook dat ik tijdens mijn studie heb geleerd om gestructureerd te werken en teksten schrijven.

Heb je nog een persoonlijke tip voor (toekomstige) studenten en alumni?

Verzamel praktische ervaring. Bijvoorbeeld door middel van stages of vrijwilligerswerk. Want ook al weet je niet meteen wat je wilt, leer je op deze manier namelijk stukje bij beetje wat je niet wilt en dus ook stap voor stap waar je plezier aan hebt. Dat realiseer ik me ook vandaag nog steeds.