Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma Nederland-Duitsland-Studies

Het studieprogramma van Europese Studies (Nederland-Duitsland-Studies) omvat 120 EC, die gelijkmatig over twee jaar zijn verdeeld. Het eerste jaar volg je de cursussen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, het tweede jaar aan de Universität Münster. Je staat gedurende twee jaar bij beide universiteiten ingeschreven en kunt zodoende van alle faciliteiten van beide universiteiten gebruikmaken. De cursussen worden deels in het Nederlands, deels in het Duits gegeven; de docenten van beide universiteiten vormen één team en geven op beide plaatsen college.

De opleiding in modules

De masteropleiding is opgebouwd uit één basismodule (BM) en verschillende verdiepingsmodules (VM), waaronder diverse vakken vallen. In de basismodule ontwikkel je een breed perspectief op de Nederlands-Duitse betrekkingen vanuit verschillende disciplines. Deze kennis verdiep je vervolgens in de verschillende verdiepingsmodules. Aan het einde van je studie worden op het Transcript of Records de cijfers van de modules vermeld. De modules zijn:

A – Duits-Nederlandse betrekkingen in Europa (20 EC)
B – Cultuurgeschiedenis, cultuurpolitiek en cultuurtransfer (VM - 10 EC)
C - Politieke ontwikkelingen: een vergelijking (VM - 10 EC)
D - Bedrijfscommunicatie (VM - 10 EC)
E - Economie en recht (VM - 10 EC)
F - Taalvaardigheid I (10 EC)
G - Taalvaardigheid II (5 EC)
H - Stage (15 EC)
I - Masterscriptie (30 EC)

Onderwijsvormen

Studieprogramma

  • Jaarprogramma jaar 1

    Het studieprogramma van jaar 1 bestaat uit 55 EC verplichte vakken. Daarnaast volg je in de zomer tussen studiejaar 1 en studiejaar 2 een stage van 12 EC. Hier vind je een schematische weergave van het studieprogramma.

    Bekijk jaarprogramma jaar 1
  • Jaarprogramma jaar 2

    Het studieprogramma van jaar 2 bestaat uit 26 EC verplichte vakken. Daarnaast sluit je de master af met een thesis van 27 EC. Hier vind je een schematische weergave van het studieprogramma.

    Bekijk jaarprogramma jaar 2

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je master? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.