Wat kun je ermee?

Aan de grenzen van Nederland bevinden zich vier Euregio’s met Duitsland en één met Duitsland en België. Zowel vanuit de Nederlandse en de Duitse overheid als ook vanuit de Europese Unie in Brussel wordt er in deze grensoverschrijdende regio’s geïnvesteerd. Hierdoor ontstaat meer werk en een behoefte aan mensen die in het kader van die grensoverschrijdende samenwerking met Europese blik kunnen opereren.

Arbeidsmarktperspectief

Na afronding van deze master ben je expert voor internationale betrekkingen met een duidelijke specialisatie op Nederlands-Duitse samenwerking. Je kunt onder meer aan de slag bij internationale handelsondernemingen, in diplomatieke functies of bij communicatiebureaus en culturele instellingen. Veel van onze alumni werken voor de overheid, in de politiek of in de internationale marketing. Voorbeelden van organisaties waar alumni van deze opleiding werken zijn de Duits-Nederlandse Handelskamer, de Euregio, het ministerie van Buitenlandse Zaken, internationale afdelingen bij de Provincies en internationale marketingbureaus. Op de website van de Universität Münster vind je een aantal biografieën en huidige functies van onze alumni.

Mogelijke beroepen

  • Medewerker bij Nederlandse en Duitse handelsondernemingen
  • Beleidsmedewerker bij de overheid
  • Strategisch adviseur bij overheidsinstanties
  • Medewerker culturele instellingen of toerismebureaus
  • Onderzoeker
  • Vertaler

Arbeidsmarktgegevens

Om een idee te krijgen van het gemiddelde startsalaris van een afgestudeerde met een masterdiploma Europese Studies: Nederland-Duitsland-Studies, vind je hieronder enkele voorbeelden van veelvoorkomende beroepen met bijbehorend bruto startsalaris. Natuurlijk zijn er daarnaast diverse andere mogelijkheden. Het genoemde salaris geeft het landelijke gemiddelde weer van het startersloon voor dit beroep (bron: Loonwijzer.nl), bij een fulltime aanstelling.

  • Communicatieadviseur: €2.465,-
  • Beleidsmedewerker: €2.896,-
  • Organisatieadviseur: €3.006,-

 

Onderwijs

Als je graag in het onderwijs wilt werken, kun je – onder bepaalde voorwaarden – na de master Nederland-Duitsland-Studies doorstromen naar de Radboud Docenten Academie om je eerstegraads bevoegdheid voor het schoolvak Duits te behalen. Je volgt hier dan de lerarenopleiding Taal- en Cultuurwetenschappen.

Radboud Career Service

Vind je het lastig om te bepalen waar je na je master aan de slag wilt? Radboud Career Service helpt je graag op weg. Ze begeleidt en ondersteunt studenten en net afgestudeerden bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Je kunt er terecht voor onder andere loopbaanadvies, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures.

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Je solliciteert dan naar een tijdelijke aanstelling aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Promovendi - PhD studenten genoemd - verzorgen tijdens hun onderzoeksaanstelling vaak ook onderwijs binnen hun vakgebied, zeker wanneer ze na hun promotie tot ‘Doctor in de Letteren’ aan de universiteit willen blijven werken.