Kunt je jezelf voorstellen?
Ik geef sinds 1991 colleges in de bachelor- en masterprogramma's Natuur- en Sterrenkunde, Molecular Sciences en Biology. Hoewel ik formeel met emeritaat ben, geef ik nog steeds twee vakken: Mathematics and Physics of Complex Biological Systems (MOL159) in de bachelorfase, voor Natuurkunde- of Wiskundestudenten, en Science-studenten (biofysica profiel), en het mastervak Neurobiophysics (NM119) in de Neurophysics masterspecialisatie van Physics and Astronomy.
Waarom heb je ervoor gekozen om in dit vakgebied te gaan studeren/werken? Wat maakt dit vakgebied zo interessant?
Als natuurkundige ben ik gefascineerd door de complexiteit van de levende wereld, en ik geloof dat de concepten uit de natuurkunde (en wiskunde) essentieel zijn voor een dieper begrip van veel biologische mechanismen. Neurowetenschappen is een zeer uitdagend onderzoeksgebied, ook (of misschien wel juist!) voor natuurkundigen, en ik werk al sinds mijn masterstudie (1981) in dit vakgebied. De huidige vakken die ik doceer zijn mooie voorbeelden van mijn interesse in zowel (algemene) biologie als neurowetenschappen (in het bijzonder, hoe de enorm complexe signalen uit de zintuiglijke wereld worden omgezet in betekenisvolle (motorische) acties van ons lichaam).
Waar doe je momenteel zelf onderzoek naar?
In mijn huidige onderzoek werk ik aan het menselijk auditief systeem (gehoor), en vooral aan manieren om moderne hersentechnologie (cochleaire implantaten) voor slechthorenden te verbeteren. Ik werk ook aan oog- en hoofdbewegingscontrole. Dit laatste onderwerp heb ik ook onderzocht met collega's bij het robotica-instituut in Lissabon, waar we samenwerkten aan een bio-geïnspireerd robot-oog.
Welke tip heb je voor studenten die hun studiekeuze gaan maken?
Kies de masterspecialisatie die je echt interesseert en die je het meest zal motiveren. Elk van de aangeboden masterspecialisaties van Physics and Astronomy is de start voor een uitstekende toekomstige carrière, vrijwel overal in de maatschappij.
Wat is het mooiste aan het docentschap?
In nauw contact blijven met jonge, intelligente en gemotiveerde studenten.