Over ons onderzoek

Als student Neurophysics voer je onderzoek uit bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour (DI), een toonaangevend centrum van onderzoeksexpertise met een grote internationale reputatie. Onderzoek gerelateerd aan Neurophysics is geclusterd binnen het Donders Centrum voor Neurowetenschappen (DCN), dat zich richt op het begrijpen van complexe neurale netwerken die ten grondslag liggen aan perceptuele, motorische en cognitieve hersenfuncties, door zowel experimentele als computationele benaderingen te gebruiken. Je hebt de vrijheid om het onderzoeksonderwerp van jouw interesse te kiezen, evenals een specifieke aanpak die aansluit bij jouw achtergrond. Op deze pagina kun je meer lezen over de relevante onderzoeksinstituten en -afdelingen waar ons hoog aangeschreven onderzoek plaatsvindt.

Onderzoeksinstituten

Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour (DI)

Het Donders Instituut is een wereldwijd toonaangevend onderzoekscentrum dat zich richt op het begrijpen van de mechanismen die ten grondslag liggen aan menselijke cognitie en gedrag in gezondheid en ziekte. Hun missie omvat interdisciplinair toponderzoek op de unieke mix van genetische, moleculaire en cellulaire processen enerzijds, en computationele, system-level neurowetenschappen met cognitieve en gedragsanalyse anderzijds. Een voorbeeld van ons toonaangevende onderzoek is dat van professor John van Opstal, die een ERC Advanced Grant heeft ontvangen voor zijn inzichtelijke onderzoek naar oog-hoofd coördinatie. Dit onderzoek naar de mechanismen van het menselijke auditieve systeem wordt direct toegepast om de functie van cochleaire implantaten en gehoorapparaten van patiënten met gehoorproblemen te verbeteren in nauwe samenwerking met industriële partners.

Onderzoeksgroepen

Om je een idee te geven van het onderzoek dat je tijdens je stage kunt uitvoeren, worden hieronder twee relevante onderzoeksgroepen uitgelicht. Of klik op de knop om alle onderzoeksgebieden bij het Donders Instituut te bekijken.

ONDERZOEK

Donders Biophysics

Biophysics

De groep Biophysics richt zich op de neurale basis van sensorimotorisch gedrag door experimentele studies van het auditieve systeem, het visuele systeem, evenwichtscontrole en oog-hoofd motorische controle. Naast experimentele studies voeren ze theoretisch onderzoek uit naar de computationele principes die ten grondslag liggen aan intelligent gedrag in natuurlijke systemen, en bij het bouwen van kunstmatige intelligentie.

EEG scan

Neuroinformatics

Het overkoepelende doel van deze afdeling is om te begrijpen hoe neuronen informatie coderen. We gebruiken technieken uit de natuurkunde en wiskunde om de mechanismen te modelleren waarmee neurale informatie wordt verwerkt en gemoduleerd. De modellen variëren van enkele neuronen tot miljoenen neuronen, met duizenden vrijheidsgraden.

Onderzoeksfaciliteiten

Om het brein steeds gedetailleerder en in kortere tijdsbestekken te bestuderen, heb je state-of-the-art apparatuur nodig. Het Donders Instituut beschikt over alle benodigde faciliteiten voor het bestuderen van hersenen, cognitie en gedrag en loopt voorop in het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technieken.

Onderzoek naar gezondheid en ziekte
Genetische biobanken, patiëntgroepen en diermodellen voor ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, depressie en schizofrenie zijn allemaal beschikbaar voor onderzoekers die de genetische, moleculaire en cellulaire basis van cognitieve vaardigheden of de ziekten die ze beïnvloeden willen bestuderen.

Onderzoek naar cognitie
We hebben een state-of-the-art Baby Lab, inclusief eye-tracker en EEG-apparatuur. Een cognitief kunstmatige intelligentie laboratorium wordt gebruikt voor de analyse van mens-computer interactie en de dynamiek van intelligent gedrag, ingebedde geïncorporeerde cognitie en informatie ophalen.

Onderzoek naar gedrag
Sensorimotorische faciliteiten helpen bij het beantwoorden van de vraag hoe ons brein en onze zintuigen samenwerken. Daarom hebben we een vestibulaire slee, die EEG-apparatuur combineert met bewegingstracking apparaten. 'Reach-in' 3D visualisatie en force-feedback apparatuur stellen ons in staat experimenten uit te voeren over handmatige handelingen in rijke, driedimensionale virtuele realiteit.

Onderzoek naar de hersenen
Neuroimaging faciliteiten zoals Magnetische Resonantie Imaging (MRI) op 1.5, 3 en 7 Tesla, Magnetoencephalografie (MEG), Elektro-encefalografie (EEG) en Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS) maken het mogelijk om op verschillende manieren binnen de schedel te kijken.

MEG lab