Zoals professor Freek Schols dat zo mooi kan zeggen: 'het is de studie van het leven, van de wieg tot het graf'. Als notaris ben je aanwezig bij mooie, maar ook ingrijpende momenten in het leven van de mens. Denk daarbij aan het adviseren over huwelijkse voorwaarden, maar ook aan het opstellen van een testament voor een terminaal zieke cliënt. Dit sprak mij heel erg aan.
In de ochtend help je een cliënt bij de volgende stap in zijn bedrijf en 's middags zit je in bespreking met de erfgenamen die net een dierbare zijn verloren. De diversiteit en verantwoordelijkheid daarin spreken mij heel erg aan.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?
De sfeer binnen de opleiding ervaar ik als heel prettig. Al vroeg in het eerste semester krijg je opdrachten die je in groepjes moet doen. Zo krijg je als student toch snel contact met medestudenten, mocht je ingestroomd zijn vanuit een andere universiteit of niet de bachelor Notarieel recht hebben gevolgd.
Het contact met de docenten is erg laagdrempelig. Veel docenten hebben zelf de opleiding in Nijmegen gevolgd en weten dus goed wat er speelt binnen de opleiding. Het CNR (Centrum voor Notarieel Recht) is de organisatie waarbij vrijwel alle docenten van de master zijn aangesloten en in die hoedanigheid kun je ze buiten de colleges om treffen op bijvoorbeeld een borrel of het symposium. Daarnaast staan ze altijd klaar om je te helpen indien nodig en kun je ze altijd even aanspreken als je ze tegenkomt op de faculteit.
Wat vind je het meest uitdagend aan de master? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?
De mondelinge tentamens zijn wel echt een uitdaging. De eerste kans is meestal een schriftelijk tentamen en de herkansing is vaak een mondeling. Het lastige aan zo'n mondeling tentamen is dat je niet veel tijd hebt om na te denken over een vraag of om even een vraag over te slaan. Er wordt verwacht dat je vrijwel meteen een antwoord klaar hebt. Deze mondelinge tentamens zijn wel een goede voorbereiding op de praktijk, daar zal je immers ook vaak met cliënten in gesprek treden.
Kun je iets vermelden over je stage?
Per 1 oktober ga ik stage lopen. Ik werk daarnaast al bijna 5 jaar op een middelgroot notariskantoor in Roermond op de afdeling ondernemingsrecht. Hier kwam voor mij de stof die ik op de universiteit leer pas echt tot leven en dat maakt het vak ook leuker. Vaak hoor je dat de praktijk anders is dan wat je op de universiteit aangeleerd krijgt; misschien een cliché, maar niet minder waar!
Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze master op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?
Alhoewel de naam van de master anders doet vermoeden is dit geen opleiding tot notaris. Je wordt opgeleid tot een jurist met kennis op zowel civiel als fiscaal vlak en kunt daarmee bijna alle juridische beroepen beoefenen, mits je het civiel effect hebt behaald. Dit maakt deze masterspecialisatie zo bijzonder.
Ik wil zelf uiteindelijk notaris worden, maar dat betekent dat ik na mijn afronding van de master minimaal zes jaar als kandidaat-notaris werkzaam moet zijn op een notariskantoor. De eerste drie jaar volg ik naast het werk op kantoor ook de beroepsopleiding van de KNB. Een soort verlenging van je studententijd dus!