Hugo Kivits

Portretfoto Hugo Kivits
Met het Van der Heijden Instituut heeft de faculteit enorm veel kennis in huis en dat weet men in het werkveld.
Naam
Hugo Kivits
Opleiding
Ondernemingsrecht
Startdatum studie
Vooropleiding
Rechtsgeleerdheid (Radboud Universiteit)

Student Hugo Kivits volgt de masteropleiding Ondernemingsrecht. 

Ondernemingsrecht is een rechtsgebied dat zeer nauwe banden heeft met de praktijk. Doordat de docenten anekdotes vertellen tijdens de colleges en de stof in de context van de dagelijkse realiteit plaatsen, spelen zij hier goed op in. Daarnaast is in het curriculum van de masterspecialisatie Ondernemingsrecht veel ruimte gelaten voor keuzevakken, waardoor je je als student zo breed kunt ontwikkelen als je zelf wilt. Zelf heb ik wat vakken uit het internationale recht gekozen en ik zou het iedereen aanraden om ook buiten de grenzen van je gekozen discipline te kijken.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? 

In februari 2020 begon ik aan de master, een maand voordat de coronacrisis uitbrak. Daardoor is mijn mastertraject anders uitgepakt dan ik verwacht had in die zin dat ik weinig nieuwe medestudenten heb leren kennen. Hoewel deze tijd ook voor de docenten onwennig was, waren ze erg behulpzaam en kon ik altijd bij ze terecht met mijn vragen.

Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Voor mij persoonlijk geldt dat ik een masterspecialisatie heb gekozen die ik heel erg leuk bleek te vinden. Uiteraard zijn er altijd onderwerpen of vakken die je wat minder liggen, maar over het algemeen kon ik me makkelijk motiveren om te studeren en actief met de stof bezig te zijn. Makkelijker nog dan in de bachelor, ondanks dat mijn master grotendeels digitaal was. Natuurlijk moet je hard werken, maar dat geldt voor elke masteropleiding en ik merkte dat ik het juist heel interessant vind om steeds iets nieuws te leren.

Het enige waar ik tegenaan liep, is dat de sectie onderbezet is waar het begeleiders voor de masterscriptie betreft. Daardoor is het mogelijk dat je een tijd moet wachten voordat je aan je scriptie kunt beginnen nadat je je opzet hebt ingeleverd. Het is raadzaam om daar rekening mee te houden voor de planning van je scriptietraject.

Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?

Doordat ik de masterspecialisatie Ondernemingsrecht combineer met de master Politiek & Parlement (Faculteit der Letteren), heb ik in de master geen tijd gehad om stage te lopen vanwege overlappende roosters. Daarom ga ik net nadat ik afgestudeerd ben alsnog stage lopen bij een advocatenkantoor in Amsterdam. Voor een baan in de advocatuur is het voltooien van een stage namelijk noodzakelijk dus ik moedig iedere student aan om dat te doen, ook als het mastertraject daardoor wat langer duurt. Let wel op dat je voor grote advocatenkantoren zeker een half jaar van tevoren moet solliciteren op een stageplaats.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

De masterspecialisatie Ondernemingsrecht geeft je een goede theoretische basis én vrij veel kennis van de praktijk. Met het Van der Heijden Instituut heeft de faculteit enorm veel kennis in huis en dat weet men in het werkveld. Deze masterspecialisatie staat dan ook erg goed bekend onder advocatenkantoren en andere juridische dienstverleners.

Ondanks dat ik de masterspecialisatie zeer interessant vind, zou ik graag een baan willen in de internationale diplomatie. Dat sluit dus niet direct aan bij mijn studie, maar het is het belangrijkste dat je doet wat je zelf leuk vindt. Mocht dat om wat voor reden dan ook niet lukken, dan wil ik graag advocaat worden bij een groot (internationaal) kantoor.