Ik twijfelde tussen de masters Ondernemingsrecht en Burgerlijk recht. Deze masters hebben veel overlap, maar uiteindelijk heb ik voor Ondernemingsrecht gekozen. De colleges van het ondernemingsrecht tijdens de bachelor gaven de doorslag, die vond ik te interessant om te missen in mijn master. De master Ondernemingsrecht zie ik eigenlijk als de master Burgerlijk recht met een beetje extra. Doordat de master maar drie verplichte vakken heeft, heb je veel keuzevrijheid en zo heb ik zelf voor een aantal vakken uit het burgerlijk recht gekozen. Hierdoor heb ik de twee specialisaties alsnog kunnen combineren.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?
De masterspecialisatie Ondernemingsrecht kent redelijk veel studenten, maar de groepen zijn dusdanig ingedeeld dat je snel iedereen kent. Daarnaast ben ik actief geweest bij NSO Eques. Dat kan ik iedereen aanraden, zo maak je zowel kennis met veel studiegenoten als met kantoren en bedrijven die werkzaam zijn binnen het ondernemingsrecht. Het contact met docenten verloopt heel goed. Tijdens colleges word je uitgedaagd om actief mee te doen en als je een vraag hebt, wordt er snel gereageerd. Ook krijg je vaak college van gastdocenten die werkzaam zijn als advocaat, waardoor je een goed beeld krijgt van de praktijk.
Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?
Naast mijn master ben ik altijd bezig geweest met andere dingen. Zo heb ik meerdere bijbaantjes en ben ik secretaris bij NSO Eques. Het combineren van alles was de grootste uitdaging. Mijn prioriteit lag dan ook niet altijd bij de studie. Als je de colleges echter goed voorbereidt (veel zelfstudie) en actief deelneemt aan de colleges, dan is de master zeer goed te doen. Verder vind ik de scriptie nog een grote uitdaging. Die vraagt veel discipline en jouw studiegenootjes kunnen je hierbij, in tegenstelling tot tentamens, inhoudelijk niet altijd helpen, omdat zij natuurlijk niet gespecialiseerd zijn in jouw onderwerp.
Kun je iets vermelden over je stage en/of je scriptie?
Mijn stage heb ik gedaan tussen mijn bachelor en master in, omdat ik nog niet precies wist wat ik wilde doen. Ik zou je ook zeker aanraden om een stage tijdens je master te doen. Dan heb je meer inhoudelijke kennis die ik destijds af en toe miste. Verder wil ik je meegeven niet te lang te wachten met je scriptie. Dat traject duurt uiteindelijk langer dan je denkt (dat is ook afhankelijk van de wachtlijst) en als je twee of drie vakken volgt, dan kan je zeker alvast een opzet maken.
Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?
De master ondernemingsrecht in Nijmegen staat hoog aangeschreven. Bij veel kantoren is het daarom een pre als je deze master in Nijmegen hebt afgerond. Binnen het ondernemingsrecht spelen immers grote belangen en daarom vinden kantoren het fijn als je een goede basis hebt. Na het afronden van de master begin ik hopelijk in de advocatuur, maar ik weet nog niet bij welk kantoor. Dankzij de kantoorbezoeken weet ik wel wat voor een kantoor bij mij past en wat niet, maar ik moet nog beginnen met solliciteren.