Zinke Lansink

Portretfoto Zinke Lansink
De colleges van de verschillende vakken vielen als puzzelstukjes in elkaar en bleken zeer bruikbaar in de praktijk.
Naam
Zinke Lansink
Opleiding
Ondernemingsrecht
Startdatum studie
Vooropleiding
Bachelors Notarieel Recht & Rechtsgeleerdheid (Radboud Universiteit)

Student Zinke Lansink volgt de masteropleiding Ondernemingsrecht. 

Na slechts één ondernemingsrechtelijk vak in de bachelor was ik gelijk verkocht; dat er een hele ondernemingsrechtelijke wereld schuilt achter al die bekende merken was een openbaring. Hoe komen de milieubedreigende besluiten van Shell tot stand? Wat is het nut van de steeds maar reorganiserende en fuserende KLM en wat komt er bij al deze handelingen kijken? En zelfs dichterbij huis; waarom kiest het ene advocatenkantoor voor een coöperatie en de andere voor de rechtsvorm van een naamloze vennootschap?

De master Ondernemingsrecht is mijn tweede master. Nadat ik middels de praktijk erachter kwam dat ik me binnen het Notariaat wilde specialiseren in het ondernemingsrecht, heb ik gekozen voor een extra master. De master Notarieel recht kent slechts één vak dat zich bezig houdt met het ondernemingsrecht. Bij de master Ondernemingsrecht zoomen alleen al de verplichte vakken ontzettend diepgaand in op de verschillende rechtsvormen in de praktijk, wat als goede basis dient voor een eigen te kiezen specialisatie binnen het ondernemingsrecht.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?

Het curriculum van de master Ondernemingsrecht bestaat uit veel gastsprekers. Ieder van hen is gespecialiseerd in een ander aspect binnen het ondernemingsrecht. Veel van hen zijn fulltime werkzaam in de advocatenpraktijk en vertegenwoordigen een nichepraktijk in het ondernemingsrecht. Juist doordat deze gastsprekers zo dichtbij de praktijk staan, gaan de colleges verder dan enkel theorie bespreken. Levendige voorbeelden uit hun eigen praktijk worden tijdens de colleges als casus onder handen genomen. Daarnaast spat de passie er vanaf omdat zij elk hun eigen nichepraktijk met hart en ziel vertegenwoordigen. Dit geeft daarnaast een korte link om in contact te komen met een in het ondernemingsrecht gespecialiseerd advocatenkantoor!

Wat vind je het meest uitdagend aan de masterspecialisatie? Zijn er dingen waar je tegenaan loopt?

Waar ik het meest tegenaan liep was de manier van studeren voor een tentamen. Waar je bij de bachelor nog punten krijgt voor een reproduceervraag, valt deze manier van vragen weg bij de master. Dit vergt een omschakeling van jouw manier van denken. Juist doordat meer van je wordt verwacht en je vooral zelf moet nadenken en buiten de opgedragen stof zelf moet gaan ontdekken, groeide mijn interesse in het vakgebied. Door het dagelijks lezen van het Financieel Dagblad zie je namelijk hoe omvangrijk en essentieel het ondernemingsrecht is voor het dagelijkse leven.

Het meest uitdagende van mijn master vond ik het uitkiezen van mijn (dubbel)scriptie-onderwerp. Binnen het ondernemingsrecht bestaan namelijk zoveel mogelijkheden. Ik wilde schrijven over een onderwerp dat daadwerkelijk een probleem vormt in de praktijk en dus ook actueel is. Maar hoe kom je erachter dat iets speelt in de praktijk? Met een lijstje bedachte onderwerpen ben ik uiteindelijk gaan sparren op het kantoor waar ik destijds stage liep. Daar werd snel de knoop doorgehakt: loyaliteitsaandelen. Bij mijn opvolgende stages vielen mijn presentaties omtrent dit onderwerp goed in de smaak en hebben geleid tot meerdere sparsessies. Ik mocht zelfs een advies schrijven voor het gebruik van loyaliteitsaandelen door een grote cliënt, zeer actueel dus. Een echte stimulans om mijn scriptie goed af te ronden!

Kun je iets vermelden over je stage?

Ik heb de afgelopen jaren bij vier grote kantoren een kijkje in de keuken mogen nemen. Daarbij werd ik overrompeld door de grootsheid van ondernemingsrecht, het aanzienlijke internationale aspect, de miljardendeals en de dynamische fusie- en overnamepraktijk waarbij stressbestendigheid zeker van pas komt. De colleges van de verschillende vakken vielen als puzzelstukjes in elkaar en bleken zeer bruikbaar in de praktijk.

Waarom is het belangrijk dat er mensen zijn met deze masterspecialisatie op zak? Wat wil je er zelf mee gaan doen na het afronden van je master?

Door deze master word je echt specialist van boek 2 BW; vrijwel elk artikel komt aan bod in het curriculum. Van artikel 2:1 tot en met 2:455 BW heb jij na het afstuderen de vereiste kennis om in de praktijk aan de slag te gaan. Ikzelf begin over een paar maanden bij een groot advocatenkantoor in de Randstad op de sectie Corporate Mergers & Acquisitions. Door de master Ondernemingsrecht op de Radboud Universiteit ben ik daar volledig op voorbereid!