Hero image OWW
Beste Studies EW 2023

MasterOnderwijswetenschappen

Hoe leren mensen? Wat zijn de kenmerken van een goede docent? Hoe zorgen we dat leerlingen later goed functioneren in de maatschappij? Klinkt dit interessant? Dan is de master Onderwijswetenschappen echt iets voor jou!

Direct naar

Iets voor jou?

 • Je wilt het reguliere onderwijs helpen verbeteren door aan de slag te gaan als ontwerper, adviseur, beleidsmaker of onderzoeker.  
 • Je volgt kleinschalig, interactief onderwijs en legt makkelijk contact met je docenten en medestudenten. 
 • Je combineert inzichten uit de onderwijswetenschappen, kunstmatige intelligentie en pedagogische wetenschappen. 
 • Je past theoretische kennis toe in opdrachten en workshops, doet praktijkervaring op tijdens je stage en ontwikkelt een eigen beroepsidentiteit. 
 • Wil je jouw studie combineren met een parttime baan? In overleg kun je deze master in twee jaar doen. 
 • Je wilt een goed beoordeelde master volgen. Op basis van Elseviers ‘Beste Studies 2023’ krijgt de masteropleiding Onderwijswetenschappen aan de Radboud Universiteit een bronzen medaille. 
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Kijk vooral tijdens je studie naar vacatures die je aanspreken. Dan krijg je een beetje 'feeling' met hoe het werkveld eruit ziet.
Portretfoto Willemien Veldsink
Willemien Veldsink Alumnus Het verhaal van Willemien
Kennismaken

Wat ga je leren?

In deze master bestudeer je onderwijs op het niveau van de leerling, de leeromgeving en de maatschappij. Je bestudeert elk niveau in één of twee theoretische cursussen - die overigens veel gebruik maken van praktische werkvormen: je zit dus niet de hele tijd met je neus in de boeken! Tijdens de stage pas je de opgedane wetenschappelijke kennis toe in de praktijk. Je ervaart hoe het werkveld in elkaar steekt en leert beroepsvaardigheden die van pas komen in je verdere loopbaan. Je rondt je opleiding af met een scriptie waarin je een wetenschappelijk onderzoek uitvoert naar een zelfgekozen onderwijsvraagstuk.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Onderwijswetenschappers hebben goede kansen om een baan op niveau te vinden. Je kunt bij uiteenlopende organisaties aan de slag; overal waar iets met onderwijs gedaan wordt, zijn onderwijswetenschappers nodig. Bij schoolbesturen, schoolbegeleidingsdiensten, onderzoeksbureaus, hbo-instellingen, universiteiten, de (lokale) overheid en organisaties als het CITO en Stichting Leerplanontwikkeling.

Wat kun je ermee?

Onderzoek

Je kunt met Onderwijswetenschappen ontzettend veel thema's en vraagstukken onderzoeken. Om je een idee te geven staan hieronder enkele onderwerpen waar onze docenten en studenten onderzoek naar doen: 

 • De inschatting van leerlingen van hun eigen creativiteit bij probleemoplossingstaken.
 • Het versterken van sociale cohesie in de bovenbouw van het basisonderwijs.
 • Effecten van sociaalculturele achtergronden op opvattingen over goed onderwijs in Nederland.
 • Het effect van flexibel leren door studenten op de ervaren controle van hun leren.
 • Differentiatie in technologieonderwijs voor basisschoolleerlingen.
 • De rol van docenten en hun bijdrage aan sociale en academische integratie in het hoger onderwijs.
 • Begeleiding van leerkrachten in het uitvoeren van praktijkonderzoek in het basisonderwijs.

Wil je meer lezen over het lopende onderzoek van docenten? Kijk dan eens op de website van het onderzoeksinstituut Behavioural Science Institute (BSI), waar de afdeling Onderwijswetenschappen onderdeel van is.

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld