Britt van Kemenade

Portret Britt van Kemenade
Gedurende de opleiding leer je hoe je je wetenschappelijke schrijfstijl kan verbeteren en raak je er meer aan gewend.
Naam
Britt van Kemenade
Opleiding
Onderwijswetenschappen
Startdatum studie
Einddatum studie
Vooropleiding
Pre-master Pedagogische Wetenschappen (Radboud Universiteit Nijmegen)

Mijn naam is Britt van Kemenade en ik ben op mijn 20e begonnen aan een pre-master op de universiteit. Nu ben ik 23 jaar en kijk ik met een positieve blik terug op deze periode op de Radboud Universiteit. Na het afstuderen aan de PABO, besloot ik te gaan doorstuderen. Eerst heb ik de pre-master ‘Pedagogische wetenschappen’ gedaan, waarmee ik vervolgens de master ‘Onderwijswetenschappen’ kon volgen.

Waarom een overstap maken van het hbo naar het wo?

Voor mij was het verbreden van mijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt de belangrijkste reden om na het hbo nog een wo master te gaan volgen. De opleiding tot leraar basisonderwijs heeft mij opgeleid tot één specifiek beroep. Met mijn master Onderwijswetenschappen op zak heb ik de mogelijkheid om in de toekomst diverse werkzaamheden uit te gaan oefenen en ben ik niet gebonden aan één specifiek beroep. Dit neemt niet weg dat ik niet ga werken als leerkracht. De opgedane kennis tijdens de (pre-)master neem ik mee als extra bagage tijdens mijn werk. Uiteraard biedt het daarnaast de mogelijkheid om in de toekomst een ander beroep te gaan uitoefenen binnen het onderwijs, omdat de master daartoe toegang verleent.

De grootste verschillen

Het hbo en het wo verschillen in mijn ogen zowel inhoudelijk als organisatorisch sterk van elkaar. Allereerst verschilt het inhoudelijk, omdat het wo veel meer ingaat op theoretische inzichten rondom een bepaald onderwerp. Je kijkt niet alleen naar hoe je dingen kan doen, maar je leert vooral ook waarom je bepaalde dingen kan doen. Je leert dus kijken naar de reden achter bepaalde theorieën, in plaats van deze theorieën direct toe te passen in de praktijk. Hierdoor heb ik een kritischere houding ontwikkeld t.a.v. mijn vakgebied. Daarnaast verschilt het hbo van het wo op organisatorisch vlak. Op het hbo zat ik in een klas met iedere les dezelfde medestudenten en werd ik veel begeleid door mijn docenten. Op het wo heb je geen klassen en is er minder begeleiding. Er wordt een zelfstandige en proactieve houding verwacht. Het onderwijs wordt vooral vormgegeven in hoor- en werkcolleges. Uiteraard kun je wel samen werken/leren met medestudenten, maar dit moet dan wel vaak uit eigen initiatief ontstaan.

Beheersing Engelse taal

Op de universiteit werd van mij verwacht dat ik de Engelse taal voldoende beheerste om enkele vakken in het Engels te volgen. In het begin was dit soms lastig, omdat de literatuur op wetenschappelijk niveau is. Dit is natuurlijk heel anders dan wanneer je Engelse gesprekken met iemand voert of naar de Engelse taal moet luisteren. Toch heb ik mezelf dit steeds meer eigen kunnen maken. Het lezen van wetenschappelijke literatuur gaat steeds meer wennen en ook de Engelse terminologie ga je na verloop van tijd herkennen. Wanneer Engelse teksten toch erg lastig bleven, was er altijd nog de mogelijkheid om met medestudenten samen de teksten te lezen, zodat je met de hulp van elkaar de tekst begrijpt.

Academisch schrijven

Naast de Engelse taal, was academisch schrijven een nieuw aspect voor mij binnen de opleiding. Tijdens mijn (pre-)master moest ik niet alleen academische literatuur lezen, maar ook zelf leren schrijven op academisch niveau. Aan de start van de opleiding vond ik dit erg wennen. Formuleringen in mijn teksten waren dan ‘niet wetenschappelijk’ genoeg. Gedurende de opleiding leer je hoe je je wetenschappelijke schrijfstijl kan verbeteren en raak je er meer aan gewend. Wat mij ook enorm heeft geholpen, is de hulp van het Writing Lab. Dit is een gratis faciliteit vanuit de universiteit waar je als student veel gebruik van mag maken. Studenten bij het Writing Lab zijn sterk in academisch schrijven. Zij kunnen door middel van workshops of persoonlijke afspraken helpen bij het schrijven van je teksten. Dit heeft mij heel erg geholpen, dus dat raad ik iedereen sterk aan!

Twijfels over een overstap van het hbo naar het wo?

Wanneer ik terug kijk op mijn overstap naar het wo en de tijd die ik op de Radboud Universiteit heb doorgebracht, kan ik het alleen maar aanraden om door te studeren. Een sterke motivatie is hiervoor wel een voorwaarde, zodat je bereid bent om op een proactieve, nieuwsgierige wijze te gaan leren. Als je een bepaald doel voor ogen hebt met de masteropleiding en als na je hbo zin hebt in nog een uitdaging, dan raad ik het zeker aan om de overstap te maken!