Radiotelescoop

MasterspecialisatieParticle and Astrophysics

Deeltjes- en astrofysica gebruiken allebei de wetten van de fysica om het universum te bestuderen. In deze specialisatie duik je in extreme werelden en ontrafel je de innerlijke werking van het universum van de kleinste tot de grootste systemen.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Deze masterspecialisatie biedt je een grondige achtergrond in hoge-energiefysica, astrofysica en theoretische fysica en de interface daartussen.
  • Er is volop ruimte om het programma aan te passen aan jouw specifieke interesses.
  • Je krijgt de kans om theoretisch, experimenteel of observationeel onderzoek te doen bij IMAPP.
  • Het is mogelijk om deel te nemen aan grootschalige onderzoeksprojecten, zoals de Large Hadron Collider bij CERN, de Event Horizon Telescope of zwaartekrachtsgolvendetectoren zoals LIGO.
  • Je kunt bijdragen aan onderzoek door theoretische grondslagen te ontwikkelen voor zwaartekracht en deeltjesfysica.
  • Je kunt studeren binnen de synergietracks Gravity+ en Computational and Data Science te volgen.
Waarom in Nijmegen?
Black hole

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Hoewel zwaartekracht de eerste kracht was die werd ontdekt, is er nog veel dat we niet begrijpen.
Renate Loll
Renate Loll Professor Theoretical Physics Het verhaal van Renate Loll
Kennismaken

Wat ga je leren?

Het heelal is een uitstekend laboratorium: het vertelt ons hoe de natuurwetten werken onder omstandigheden van ultrahoge temperaturen, druk, magnetische velden en zwaartekracht. In deze specialisatie leer je hoe je die informatie kunt ontcijferen, door gebruik te maken van geavanceerde telescopen en observatoria. Bovendien bieden we je een grondige theoretische achtergrond in deeltjesfysica en astrofysica. Binnen deze specialisatie kun je ervoor kiezen om je te richten op astrofysica of hoge-energiefysica. Als je geïnteresseerd bent in de theorieën en voorspellingen die ten grondslag liggen aan al het experimentele werk, bieden we ook een uitgebreid programma in mathematische of theoretische fysica aan.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Deze masterspecialisatie is een uitstekende voorbereiding op een carrière in onderzoek, zowel aan een universiteit, een instituut (zoals ESA of CERN), of een bedrijf. Veel van onze studenten vinden ook posities in het bedrijfsleven of bij de overheid. Onderzoekers op het gebied van deeltjes- en astrofysica ontwikkelen geavanceerde detectietechnieken die vaak ook nuttig zijn voor andere toepassingen. Dit heeft geleid tot tal van spin-off bedrijven, bijvoorbeeld op het gebied van medische apparatuur en industriële procesdetectoren.

Wat kun je ermee?

Onderzoek

Alle onderzoek van de masterspecialisatie Deeltjes- en Astrofysica vindt plaats binnen het Institute for Mathematics, Astrophysics, and Particle Physics (IMAPP). Naast onderzoek binnen de afzonderlijke disciplines, stimuleert IMAPP ook onderzoek dat deze disciplines met elkaar verbindt. Dit biedt een unieke onderzoeksomgeving voor nieuwsgierige studenten, waarbij wiskunde samenwerkt met hoge-energiefysica (bijvoorbeeld op gebieden zoals kwantumzwaartekracht of niet-commutatieve meetkunde) of waar hoge-energiefysica samengaat met astrofysica (bijvoorbeeld op gebieden zoals astrodeeltjesfysica of kosmische straling).

Ons onderzoek

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld