Student Pedagogische Wetenschappen op de campus

MasterPedagogische Wetenschappen

Wil jij angst- en stemmingsstoornissen of complexe opvoedsituaties kunnen signaleren? Ben jij alert op de invloed van technologische ontwikkelingen op leergedrag? Wil jij weten waarom kinderen risicogedrag vertonen? Dan is deze master iets voor jou!

Direct naar

Iets voor jou?

  • Je wilt bijdragen aan de gezonde ontwikkeling, opvoeding, zorg of opvang van kinderen, jongeren en (jong)volwassenen, zodat ze zo optimaal mogelijk in de maatschappij mee kunnen functioneren. 
  • Je wilt je pedagogische basiskennis verbreden en je specialiseren in een ontwikkelingsdomein en doelgroep in een van onze afstudeerrichtingen.
  • Je ontwikkelt naast coachende en onderzoeksvaardigheden, ook beroepsspecifieke vaardigheden zoals gespreksvoering, observatie en rapportage.  
  • Je kunt de registratie als NVO orthopedagoog met basisaantekening diagnostiek aanvragen na het afronden van een stage orthopedagogiek en de cursus Diagnostiek. Je bent daarmee ook toelaatbaar tot de post-academische opleiding tot schoolpsycholoog en orthopedagoog-generalist.
  • Je kunt de registratie als NVO pedagoog aanvragen na het afronden van een stage pedagogiek en de cursus Policy, Paradigms and Human Development.
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving

Wat ga je leren?

De masteropleiding Pedagogische Wetenschappen kent zeven afstudeerrichtingen, elk gericht op een bepaald aspect van een ontwikkelingsdomein. Het studieprogramma bestaat uit een aantal algemene vakken en twee cursussen die specifiek over het thema van de afstudeerrichting gaan. Coaching is een belangrijk onderdeel in het programma. De coachende vaardigheden die je leert kun je inzetten in de beroepspraktijk, waarin je begeleidende rol als (ortho)pedagoog steeds belangrijker wordt.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Na de master Pedagogische Wetenschappen ben je goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Je hebt je basiskennis uitgebreid en specialistische kennis opgedaan. Je kunt aan de slag als (ortho)pedagoog, cliëntbegeleider, adviseur, onderwijsondersteuner, beleidsmedewerker, docent of onderzoeker binnen de jeugdhulpverlening, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, kinderbescherming, gemeente- besturen, het (speciaal) onderwijs of instituten voor praktijkonderzoek.

Wat kun je ermee?

Onderzoek

Je kunt met Pedagogische Wetenschappen ontzettend veel thema's en vraagstukken onderzoeken. Om je een idee te geven staan hieronder enkele onderwerpen waar onze docenten en studenten onderzoek naar doen: 

  • Individuele verschillen onder basisschoolleerlingen in digitaal begrijpend lezen.
  • Ervaring van professionals in de jeugdhulp met cultuursensitief werken in gezinnen.
  • De voorschoolse ontwikkeling van dove en slechthorende peuters.
  • Trauma en PTSS bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking.
  • De relatie tussen slaapproblemen en psychische klachten bij jongeren.
  • (On)voorspelbaarheid van gedrag ouders en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Wil je meer lezen over onderzoek naar deze en andere thema's? Kijk dan eens op de website van het onderzoeksinstituut Behavioural Science Institute (BSI), waar ook docenten van de master Pedagogische Wetenschappen aan verbonden zijn. 

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze master volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld